DCA%2Dbeursprijs+5+cent+omlaag
Nieuws
© Henk Riswick

DCA-beursprijs 5 cent omlaag

In navolging van de prijsdaling in Duitsland woensdag noteerde de DCA-beursprijs vrijdagavond voor zowel levend als geslacht 5 cent lager. De prijzen exclusief btw komen daarmee op respectievelijk 0,90 euro en 1,20 euro per kilo.

De Europese markt wordt overspoeld met varkensvlees. De Belgen moeten daarop hun vlees kwijt omdat er niet kan worden geëxporteerd in verband met Afrikaanse varkenspest. Om diezelfde reden is Duitsland sinds september ook aangewezen op de Europese binnenmarkt.

Daar zijn de laatste weken de Denen nog eens bijgekomen, omdat die niet kunnen exporteren naar China in verband met gemuteerd coronavirus bij nertsen.


Chaos

Voeg daarbij het effect van de coronamaatregelen op de doorstroming bij de slachterijen en de chaos is compleet. Vooral Duitsland ondervindt daarvan grote hinder, met als een gevolg een prop van een paar honderdduizend varkens die boven de markt hangen. Op dit moment is dat aantal stabiel, maar er hoeft maar iets te gebeuren of het aantal slachtingen stagneert weer.

Niet eerder in de geschiedenis was de slachtcapaciteit de beperkende factor in de prijsvorming. Positief is dat de Europese Commissie België officieel vrij van Afrikaanse varkenspest heeft verklaard. Dit opent de weg naar export van Belgisch varkensvlees naar derde landen wat de druk op de Europese markt enigszins kan verlichten. Maar zover is het nog niet.

De daling van de beursprijs is in lijn met de verwachtte prijsdaling van de deelstukken. Onlinepigtrade houdt rekening met een prijsdaling voor nekstukken en schouders van 3 à 4 cent. Voor ribben en trimmings een daling van 5 tot 7 cent en middels en buiken noteren komende week, zoals het nu lijkt. 7 tot 10 cent lager.


Biggenaanbod stijgt

Gevolg van de Duitse prijsdaling is dat in het land nog minder biggen worden opgelegd. Vleesvarkens worden in Duitsland op veel bedrijven als neventak gehouden en er worden pas nieuwe biggen opgezet, wanneer de markt en dus de prijs meer stabiliteit laten zien. Ook de schrik voor het zich uitbreidende Afrikaanse varkenspestvirus neemt voelbaar toe, meldt Benny ten Thije van biggenhandel Select Porc.

Daarnaast ondervindt de biggenhandel op de Duitse markt concurrentie van de Duitse biggen en van de Denen. In Duitsland geldt voor importbiggen, maar ook voor de eigen biggen nog sterker dan voor vleesvarkens, zegt Ten Thije, dat er wordt onderhandelt over prijzen die ver onder de basis liggen. De Duitse biggenprijs staat al een aantal weken onveranderd op 27 euro per big. De DCA-BPP daalde vorige week met 50 cent naar 21,50 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer