Gecombineerde Pluimvee Slachterij failliet

De Gecombineerde Pluimvee Slachterij (GPS) in Nunspeet is failliet verklaard. Dat is niet geheel onverwacht gezien de heel slechte kuikenvleesmarkt. De andere slachterijen moeten de afzet van kuiken nu opvangen.

Gecombineerde+Pluimvee+Slachterij+failliet
© Twan Wiermans

Slachterij Frisia in Haulerwijk was deze zomer de eerste slachterij die het loodje legde door de sterk gedaalde vraag naar kuikenvlees. De verminderde afzet naar de horeca en foodservice heeft grote effecten op de markt.

Vleeskuikenslachterij GPS is nu de tweede slachterij die omvalt. 'Het geeft wel aan hoe slecht de markt is voor iedereen in de keten', zegt Avined-secretaris Ben Dellaert. 'Dat geldt helaas ook voor de eiermarkt.'


Doorstart

Onderdelen van Frisia zijn dit najaar overgenomen door Plukon. Of er voor GPS ook nog een optie is tot doorstart, is niet duidelijk. In de periode van surseance van betaling is het nog niet gelukt om een overnamekandidaat te vinden.

Inmiddels zijn nu twee van de zestien slachterijen voor vleeskuikens in Nederland gesloten. Frisia had een capaciteit van tussen de 50.000 en 80.000 ton per jaar. GPS zit in de groep slachterijen met een capaciteit boven de 80.000 ton.


Overcapaciteit

'Op korte termijn zullen de vleeskuikens van de bedrijven die aan GPS leverden, worden overgenomen door de andere slachterijen', meldt Dellaert. 'De meeste slachterijen hebben nog overcapaciteit. Wel kan er een bottleneck zijn bij de beschikbaarheid van de keurmeesters van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.'

Op de langere termijn kunnen er allerhande verschuivingen optreden. Zo heeft een deel van de kuikenslachterijen ook contracten met bedrijven in bijvoorbeeld Duitsland. Daar zouden verschuivingen in kunnen optreden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer