Oost-Europa overspoelt de markt voor pluimveevlees

Het aanbod van pluimveevlees neemt de komende jaren toe door forse uitbreidingen in Oost-Europa. Daarvoor waarschuwt de Rabobank in een marktupdate.

Oost%2DEuropa+overspoelt+de+markt+voor+pluimveevlees
© Twan Wiermans

Zeker vijf nieuwe slachterijen worden de komende twee jaar geopend in Oost-Europa. 'Deze nieuwe slachterijen zijn voorzien van de nieuwste technieken en daardoor in staat om hoogwaardig aanbod te leveren tegen relatief lage kostprijzen', schrijft de bank.

De importen van buiten de Europese Unie nemen ook toe. Vooral uit Thailand, Oekraïne, China en Chili komt veel pluimveevlees deze kant op. Ook komt Brazilië geleidelijk weer meer op de markt. Deze toegenomen importen drukken stevig op de prijzen voor borstvlees.


Er zijn ook een paar positieve signalen voor de vleeskuikenhouderij. Door een tekort aan varkensvlees in China, neemt ook de vraag naar pluimveevlees daar toe. Daar kan de markt de komende jaren van profiteren.


China terughoudend

Maar tot nu toe heeft de pluimveehouderij hier nog maar beperkt profijt van gehad. Europese slachterijen hebben beperkt toegang tot China. Voor de import gelden behoorlijk wat restricties. Rusland kreeg onlangs toegang tot China. Naar verwachting kunnen de Russen dit jaar 50.000 tot 100.000 ton pluimveevlees naar dat land exporteren.

Betere toegang tot China zou voor de EU weleens een 'game changer' kunnen zijn voor de afzet van pluimveevlees. De export naar andere landen buiten de EU loopt ondertussen wel goed door, is de verwachting van Rabobank. Zo beperkte Zuid-Afrika recent de handelsrestricties voor vlees uit de EU.

Daarnaast blijft de vraag vanuit de Filipijnen en Vietnam goed. Dit zal vooral de prijs van donkere delen ondersteunen, zoals poten, bouten en vleugels. De vraag naar pluimveevlees stijgt dit jaar in Nederland naar verwachting met 1,5 tot 2 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    13° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    70 %
Meer weer