NVWA+houdt+grote+slachthuizen+met+camera%27s+in+de+gaten
Nieuws
© pixabay

NVWA houdt grote slachthuizen met camera's in de gaten

Een pilot met cameratoezicht wordt uitgebreid naar alle veertig slachthuizen waar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) permanent toezicht houdt. Ook de zestig kleinere slachterijen komen voor een dergelijke pilot in beeld.

Met het cameratoezicht wordt het dierenwelzijn beter gewaarborgd. Dit gebeurt met een gesloten videosysteem, de beelden komen niet naar buiten. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Uit een eerste pilot bij drie bedrijven bleek dat cameratoezicht een beperkte waarde had, de camerabeelden brachten één lichte onregelmatigheid aan het licht.

Uit de evaluatie kwam naar voren dat cameratoezicht onderdeel zou moeten zijn van het bedrijfseigen kwaliteitsprogramma van slachthuizen. Maar ook dat de bevindingen van deze drie slachthuizen niet representatief hoeven te zijn voor de overige slachthuizen.

Permanent toezicht

Daarop heeft de minister de pilot uitgebreid naar alle slachthuizen met permanent toezicht. Eind vorig jaar zijn al deze slachthuizen bezocht om over de plek van de camera's te praten. De slachthuizen gaan nu hun camerasysteem optimaliseren.

Slachterijen waar nog geen camerasysteem hangt, plaatsen dit jaar nog een dergelijk systeem. De komende maanden praat de NVWA met de slachterijen over hoe het cameratoezicht in de praktijk wordt gebruikt. De volgende stap is dat de zestig middelgrote en kleinere slachterijen, die gemiddeld tien grootvee-eenheden per week slachten, ook cameratoezicht krijgen. Sinds mei dit jaar vindt met deze slachterijen overleg plaats.

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer