Vleeskuikenmarkt+staat+onder+druk
Achtergrond
© Twan Wiermans

Vleeskuikenmarkt staat onder druk

Op de afzetmarkten voor pluimveevlees worstelen slachterijen met de afzet van hun producten. Dat uit zich deze week in het verlagen van de meeste noteringen.

De Europese markt voor pluimveevlees heeft zich in de eerste helft van 2019 hersteld, concludeert de Rabobank in haar Pluimvee-update juli 2019 . Door de sterk toegenomen importen eind 2018 was de balans tussen vraag en aanbod een tijd niet stabiel. Dat lijkt nu beter.

Voor de Nederlandse markt is de VCN vanaf half maart tot medio mei opgelopen met 4,5 cent. In de tweede helft van juni begon de notering echter iets te zakken naar het huidige niveau van 80,50 cent per kilo.

Belgische LPAI-uitbraken

In België heeft de ABC begin juni nog een kleine stijging gehad, wat mogelijk verband hield met de LPAI-uitbraken in het land. Dit heeft geleid tot een tijdelijk afnemend binnenlands aanbod. Ook deze notering laat sinds eind juni een dalende lijn zien.

Binnenlandse noteringen gaan deze week omlaag na een paar weken met redelijk stabiele noteringen. Barneveld vleeskuikens zakt twee cent naar 85 cent. De VCN doet een stap terug met 0,25 cent/kg.

Moeite om te verwaarden

Ondanks de relatieve rust op de markt geven slachterijen aan dat ze moeite hebben om hun productie goed te verwaarden. Met name de vraag naar borstvlees valt tegen. Dit speelt wereldwijd. Doordat er weinig vraag is naar borstvlees blijven de prijzen in belangrijke markten zoals Brazilië, Europa en de VS achter.

Ook voor de langere termijn zijn de vooruitzichten voor goede verkoop door Noordwest-Europese producenten niet geweldig. Vooral de groeiende productie in Oost-Europa is hieraan debet. De pluimveevleessector in dit deel van Europa zorgt voor hoogwaardig aanbod tegen relatief lage kostprijzen.

Donkere delen lichtpunt

Een lichtpunt op de vleesmarkt is dat de prijzen voor de 'donkere' delen (poten, bouten en vleugels) beter zijn vanwege de vraag uit Afrika, China en Zuidoost-Azië.

Gelet op eerder gewekte verwachtingen valt de extra afzet van kip in China tegen. Marktkenners verwachtten dit voorjaar dat de grootschalige uitbraken van Afrikaanse Varkenpest in China niet alleen zou leiden tot een sterk groeiende vraag vanuit China naar varkensvlees, maar ook naar meer vraag naar kip en bijbehorende prijsstijgingen. In China is pluimveevlees de afgelopen maanden weliswaar fors duurder geworden, dit heeft echter niet geleid tot een forse groeiende exportstroom van kip vanuit Noordwest-Europa naar China. Dit komt door het restrictieve importbeleid van China.

Vraag stijgt 1,5 tot 2 procent

De vraag naar pluimveevlees stijgt volgens de Rabobank naar verwachting dit jaar met 1,5 tot 2 procent. In Polen is de productiegroei begin dit jaar vertraagd tot 'slechts' 4 procent, ondanks de opening van twee nieuwe slachterijen. In Noordwest-Europa was de groei matig: in Duitsland -0,4 procent, in Frankrijk -2,5 procent en in Nederland +0,1 procent.

De LPAI-uitbraken in handelsland België zullen ook tot een lagere productie leiden. De groei zal voor de rest van dit jaar voornamelijk in Oost-Europa plaatsvinden. In Noordwest-Europa is er nauwelijks ruimte en draagvlak voor verdere uitbreiding van de vleespluimveehouderij, concludeert de Rabobank in haar Pluimvee-update.

Specifieke markten

De bank concludeert dat vleeskuikenhouders in Noordwest-Europese landen het steeds meer moeten hebben van het bedienen van specifieke markten omdat elders voor een lagere kostprijs kan worden geproduceerd.

In Nederland is de markt voor concepten sinds 2015 al flink gegroeid. Ongeveer 40 tot 45 procent van de productiecapaciteit vullen vleeskuikenhouders in met vleeskuikens voor specifieke marktconcepten, meestal met kuikens van trager groeiende rassen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer