Vogelgriep geen risico voor volksgezondheid

Het vogelgriepvirus dat onlangs op pluimveebedrijven en bij wilde vogels is gevonden, levert geen risico op voor de volksgezondheid. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten in een Kamerbrief.

Vogelgriep+geen+risico+voor+volksgezondheid
© Ecomare

Het RIVM heeft een risico-inschatting gemaakt van de mogelijke overdracht van vogelgriep naar de mens. Het risico op een zoönotische overdracht is op dit moment laag. Omdat er altijd een risico van overdracht blijft, gelden er wel preventieve maatregelen.

Het bezoeken van pluimveebedrijven is in principe niet toegestaan, tenzij het noodzakelijk is en onder strikte hygiënische voorwaarden. Preventieve maatregelen gelden ook voor mensen die in contact komen met zieke vogels, zoals ruimingspersoneel.


Stabiele H5N8-stam

De H5N8-stam die bij de pluimveebedrijven is aangetroffen, is een stam die al drie jaar stabiel is qua genetische samenstelling. In de gebieden waar deze endemisch is onder de wilde watervogels (Rusland en Kazachstan) is geen bewijs voor infecties bij de mens. En ook niet in de gebieden in Noordwest-Europa waar de wilde watervogels overwinteren. De huidige virusstam blijkt verwant aan de stam die in 2017-2018 is gevonden bij wilde vogels in Nederland.

Er is ook een H5N1-stam gevonden in wilde vogels. De genen van deze stam geven geen reden voor een zoönoserisico. Uit een analyse van Erasmus MC en het RIVM blijkt dat deze stam eenzelfde H5-segment heeft als de H5N8-stam. De H5N1-stammen die wel overdraagbaar zijn op de mens hebben een andere genetische samenstelling.

In Duitsland en Denemarken zijn H5N5-stammen gevonden. Ook de genetische samenstelling van deze stammen geven geen zoönoserisico.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer