Afschermplicht+hobbyvogels+na+vogelgriep+Lutjegast
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Afschermplicht hobbyvogels na vogelgriep Lutjegast

Eigenaren van hobbyvogels moeten deze verplicht afschermen, zodat geen contact met watervogels en hun uitwerpselen mogelijk is. Die extra maatregel heeft minister Carola Schouten van LNV afgekondigd nadat bij een pluimveebedrijf in Lutjegast vogelgriep is vastgesteld.

Die waarschijnlijk hoogpathogene vogelgriep is geconstateerd bij een bedrijf met 48.000 legkippen, 20 kilometer ten westen van de stad Groningen. Dat meldt het ministerie van LNV. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

Het ministerie heeft extra maatregelen afgekondigd. Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels, zoals hobbykippen, zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Op die manier komen ze niet in contact met (uitwerpselen van) wilde watervogels. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen.

Vervoersverbod

In een straal van 3 kilometer rond het besmette pluimveebedrijf in Lutjegast liggen geen andere bedrijven. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf zijn 21 andere pluimveebedrijven actief. Voor deze zone geldt het vervoersverbod. Dit is gericht op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers van commerciële pluimveebedrijven wordt uitgebreid. Dit betekent onder andere dat ze alleen nog de stal of het erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer