1,85 procent loon erbij in cao Cumela-sector

Werknemers in de Cumela-sector kunnen vanaf deze maand een loonsverhoging tegemoet zien van 1,85 procent. Dat staat in de cao-afspraken die Cumela met CNV en HZC zijn overeengekomen.

1%2C85+procent+loon+erbij+in+cao+Cumela%2Dsector
© Ruud Ploeg

De nieuwe cao Landbouwwerktuigen Exploiterende Ondernemingen (LEO) heeft een looptijd van 1 juli tot en met 31 december 2020. De kortste looptijd ooit voor deze sector.

De lonen gaan voor medewerkers met een maandloon per 1 juli omhoog met 1,85 procent. Voor werknemers met een 4-wekenloon gaat de loonsverhoging in met ingang van periode 8 (13 juli). De cao-partijen hebben afgesproken om tijdig te beginnen met de onderhandelingen voor de cao na 31 december.

Het akkoord is bereikt met de onderhandelaars en kaderleden van CNV en HZC. FNV legt dit als eindbod, met een negatief advies, voor aan haar achterban. Die zal voor 13 juli laten weten of hij ook instemt met dit voorstel. Dit heeft echter geen effect op de loonsverhoging binnen de Cumela-sector.


Uitkering

Naast de loonsverhoging is het aanpassen van artikel 31 van de cao een belangrijke ontwikkeling. Hiermee kunnen werkgevers bij onwerkbaar weer een beroep doen op een WW-uitkering bij het UWV. De werkgever mag geen externe kracht inhuren voor hetzelfde werk, zolang het UWV een uitkering verstrekt.

Cumela is de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra. Die heeft aangedrongen op het maken van tussentijdse loonafspraken om de sector aantrekkelijk te houden voor werknemers.

Werkgevers zijn hiertoe bereid, ondanks dat ondernemingen volgens Cumela kampen met onzekerheid als gevolg van de PFAS, stikstof en coronacrisis. Vorig jaar zijn de gesprekken over de nieuwe cao gestaakt, waardoor de laatste loonsverhoging dateert van 1 januari 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer