Uitscheiding+stikstof+en+fosfaat+daalt+verder
Nieuws
© Pixabay

Uitscheiding stikstof en fosfaat daalt verder

De uitscheiding van stikstof en fosfaat in dierlijke mest is in 2019 verder afgenomen. Dat meldt het CBS op basis van definitieve cijfers. Vergeleken met een jaar eerder daalde de stikstofuitscheiding met 2,8 procent. De fosfaatuitscheiding nam tegelijkertijd met 4,0 procent af.

Vorig jaar daalde de fosfaatuitscheiding met 6,5 miljoen kilo naar 155,5 miljoen kilo. De fosfaatuitscheiding ligt daarmee ruim onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo. De stikstofuitscheiding in dierlijke mest is in 2019, vergeleken met een jaar eerder, met 13,9 miljoen kilo afgenomen naar 489,7 miljoen kilo. Dat is onder het vastgestelde stikstofplafond van 504,4 miljoen kilo.De daling hangt samen met de krimp van de veestapel. In de melkveesector bedroeg de stikstofuitscheiding vorig jaar 279,7 miljoen kilo, 10,2 miljoen kilo minder dan in 2018. De stikstofuitscheiding van de melkveehouderij is nu gedaald tot onder het productieplafond van 281,8 miljoen kilo voor deze sector.


Fosfaatproductie

Vorig jaar was de fosfaatproductie van de melkveesector 75,5 miljoen kilo, 3,2 miljoen kilo minder dan in 2018. De fosfaatproductie in de melkveesector ligt daarmee ruim onder het fosfaatplafond voor deze sector van 84,9 miljoen kilo.Bij melkvee daalde de uitscheiding door de afname van het aantal runderen. Zo kromp de melkveestapel met 0,8 procent en de jongveestapel met 8,4 procent.

Ook het voer draagt bij aan de daling in de melkveehouderij. Het stikstofgehalte van mengvoer is sinds 2015 gedaald met ruim 8 procent tot gemiddeld 28,1 gram stikstof per kilo. In die jaren nam het stikstofgehalte in kuilgras toe met 7 procent naar 29,1 gram per kilo droge stof. Het fosforgehalte van mengvoer daalde tussen 2015 en 2019 van 4,5 tot 4,1 gram fosfor per kilo. Van de kuilgrasoogst daalde het fosforgehalte in die periode van 4,0 tot 3,6 gram per kilo droge stof, zo becijferde het CBS.


Minder varkens

De stikstofuitscheiding van de varkenssector daalde in 2019 vergeleken met een jaar eerder met 3,2 procent naar 93,7 miljoen kilo. De fosfaatuitscheiding nam tegelijkertijd af met 2,4 procent en bedroeg vorig jaar 36,8 miljoen kilo. Dit hangt samen met de daling van het aantal vleesvarkens met 0,5 procent en het aantal fokvarkens met 5,1 procent. Ook zat er over het algemeen minder stikstof en fosfor in het varkensvoer. Het fosfaat en de stikstof die varkens produceren, liggen sinds 2016 onder de productieplafonds van 99,1 miljoen kilo stikstof en 39,7 miljoen kilo fosfaat.

Vergeleken met een jaar eerder daalde de stikstof- en fosfaatuitscheiding van legpluimvee in 2019 met respectievelijk 2,0 en 3,9 procent. De totale stikstofuitscheiding van de pluimveesector bedroeg vorig jaar 56,0 miljoen kilo. In de pluimveesector geldt een productieplafond van 60,3 miljoen kilo. Vorig jaar lag de fosfaatproductie van pluimvee met 25,1 miljoen kilo ook onder het voor de sector vastgestelde plafond van 27,4 miljoen kilo.


Vleesrundvee

De stikstofuitscheiding van vleesrundvee kwam vorig jaar op 36,0 miljoen kilo, 1,5 miljoen kilo minder dan in 2018. De fosfaatproductie daalde eveneens, van 12,1 miljoen kilo naar 10,2 miljoen kilo. De dalingen hangen samen met een lagere uitscheiding door vleeskalveren. De stikstofuitscheiding van overige dieren nam in 2019 per saldo toe met 1,6 miljoen kilo stikstof tot 24,3 miljoen kilo door toename van het aantal schapen en geiten en een afname van het aantal nertsen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer