Robotmelkers+realiseren+goed+economisch+jaarresultaat
Nieuws
© foto ; lely

Robotmelkers realiseren goed economisch jaarresultaat

Van de duizend bedrijven met het hoogste economisch jaarresultaat (EJR) in Nederland melkt 57 procent met een melkrobot. Drie jaar terug was dit nog 48 procent, meldt robotproducent Lely.

In Nederland melkt 28 procent van de melkveebedrijven met een automatisch systeem. De bedrijven met een melkrobot melken gemiddeld drie koeien meer en de productie per koe is gemiddeld 250 kilo hoger dan bij bedrijven die twee keer per dag melken, laat Lely weten. Deze resultaten haalt de robotproducent uit de CRV-jaarstatistieken.

Het hoogste EJR werd voor het vierde jaar op rij behaald door de familie Van der Mark uit het Friese Feanwâlden. Dit jaar realiseerde Van der Mark een gemiddelde melkproductie van 15.146 kilo, met 115 melkkoeien op twee Lely Astronaut-melkrobots. Dit is het hoogst gemeten rollend jaargemiddelde voor een individueel bedrijf ooit. Het is nog nooit boven de 15.000 kilo melk uitgekomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer