GEA+komt+met+verbeterde+DairyRobot+R9500
Nieuws
© Eigen Foto

GEA komt met verbeterde DairyRobot R9500

GEA introduceert dit weekend de DairyRobot R9500 Limited Edition. Dat is de verbeterde versie van de in 2018 geïntroduceerde DairyRobot R9500. Daarbij hoort ook standaard een realtime celgetalmeting per kwartier. Die kan bijdragen aan het verlagen van het antibioticagebruik, aangezien ondernemers sneller kunnen ingrijpen.

Volgen Marinus de Wolde van GEA is de R9500 de enige melkrobot die het celgetal per kwartier kan meten. Doordat dit met een sensor gebeurt, zijn voor die celtegetalbepaling geen extra middelen nodig.

'En doordat het bij iedere melking plaatsvindt, heb je direct een goed beeld van de uiergezondheid. Niet alleen goed om tijdig in te grijpen, maar het celgetal is ook handig voor de keuze bij het selectief droogzetten.' Daarbij worden dieren met een laag celgetal zonder antibiotica drooggezet.


Celgetalsensor

De Wolde erkent dat de celgetalsensor niet helemaal nieuw is. 'Deze brengt GEA al anderhalf jaar op de markt. Er werd niet actief reclame voor gemaakt, het product is langzaam als optie geïntroduceerd. Deze werd eerst op enkele bedrijven getest, vervolgens wordt de optie langzaam meer verkocht. Nu zit deze DairyMilk M6850 dus standaard op de deze Limited Edition.'

Een andere plus in het kader van de uiergezondheid is dat alle handelingen bij de GEA DairyRobot in één beweging plaatsvinden. 'De beker wordt aangesloten, vervolgens wordt de tepel vanuit die beker gereinigd, gestimuleerd en voorgestraald. Na het melken wordt de speen ook vanuit die beker gedipt. Hierdoor heb je geen kruisbesmettingen tussen spenen', legt De Wolde uit.


CowScout

Ook een aantal andere opties is bij deze Limited Edition mogelijk, zoals CowScout gezondheidsmonitoring, buffervat of voorkoeling. De Limited Edition wordt verkocht tot en met 31 juni 2021. Daarna komt er niet een nieuw model, verwacht De Wolde. 'Dit is echt een actiemodel, daarna wordt weer gewoon de Dairy Robot R9500 verkocht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer