Koeien van De Jong weten M2erlin-robots goed te vinden

Maatschap De Jong in het Brabantse Alphen ruilde deze zomer de twee Merlin 225-melkrobots van Fullwood Packo in voor twee nieuwe M2erlin-melkrobots. De eerste ervaringen zijn bijzonder positief. 'De dieren weten de robots goed te vinden, gezien het gestegen aantal melkbeurten.'

Koeien+van+De+Jong+weten+M2erlin%2Drobots+goed+te+vinden
Fullwood
© Kennispartner

Trots poseren Mark de Jong en zijn vriendin Manon Vermeeren bij de nieuwe M2erlin-melkrobots van Fullwood Packo. De twee robots vormen letterlijk het stralende en blinkende middelpunt van de stal.

De robots zijn halverwege de stal geplaatst, aan weerszijden van het roboteiland. De melkkoeien worden gehouden in twee groepen, links van de voergang.


© Fullwood

De andere stalzijde is ingericht voor jongvee en droge koeien. Op de verdiepingsvloer boven de robotruimte bevinden zich de vacuümpomp, de compressor en het hittevat.

De melkveehouders kochten begin deze zomer twee nieuwe M2erlins. De melkrobots van Fullwood Packo werden nog geen twee maanden later geïnstalleerd. Tijdens de bouwperiode werd onder meer opnieuw beton gestort en werden leidingen verlegd.


Snel en gemakkelijk schoonspuiten

De robotruimte ziet er strak en netjes uit. Schoonspuiten gaat snel en gemakkelijk. Het water loopt weg via handige afvoerputjes in de vloer.


© Fullwood

De robots van De Jong zijn eind september ruim een maand in gebruik. De melkveehouder profiteert van enkele noviteiten op de robots. Zo is de aansluitarm verder geoptimaliseerd. 'De kap van de aansluitarm is kleiner geworden en wordt daardoor minder snel geraakt door de poten van de koe', vertelt De Jong.

De aansluitarm hangt vrij onder de koe. De dieren ervaren daardoor een vrijer gevoel in de robotbox. De Jong merkt met name bij de vaarzen dat dit zich uitbetaald. 'De dieren voelen zich minder opgesloten. Het inmelken van de vaarzen gaat daardoor bijna vanzelf.'


© Fullwood

Voorheen moest de melkveehouder een vaars met een hoge uier nog weleens helpen. 'Dat hoeft nu niet meer. Je merkt echt dat vaarzen minder om zich heen schoppen', aldus De Jong, die vindt dat de aansluitarm erg soepel beweegt.


Minder ophaalkoeien

De ondernemer merkt na een maand ervaring met de nieuwe robots dat hij minder ophaalkoeien heeft. 'De dieren voelen zich prettig in de box en weten de robots goed te vinden. Dat zie je in het gestegen aantal melkbeurten.' Hij voert bij de robots beperkt krachtvoer bij.


© Fullwoord

Beide melkveehouders zijn zeer te spreken over de nieuwe aansluittechniek. Met extra lasers worden de koeien nog sneller aangesloten. 'Het aansluiten gebeurt zeer gestroomlijnd en gaat zeker tien seconden sneller dan voorheen. We hebben de borsteltijd daarom maar wat hoger gezet', aldus De Jong.


© Fullwood

De veehouder spreekt van een geweldige aansluittechniek. 'Speenpunten zoeken, borstelen en aansluiten. Het gaat echt subliem.'


Melksnelheid verbeterd

Na de eerste maand weet De Jong nog niet exact hoeveel tijd een melkbeurt precies in beslag neemt. Maar met het blote oog kan hij zien dat de melksnelheid flink is verbeterd. 'We willen eerst het grote plaatje op orde hebben en gaan vervolgens inzoomen op de details om verder te optimaliseren', zegt hij.

De melkveehouder maakt graag gebruik van enkele technische mogelijkheden die de M2erlin-melkrobots bieden. 'We bouwen het aandeel krachtvoer per koe geleidelijk af richting de droogstand. Dat kunnen we via de melkrobots sturen.'


© Fullwood

Separeren gaat ook heel eenvoudig via de melkrobots. De ondernemers werken met stappentellers. Koeien met verhoogde activiteit worden automatisch gesepareerd. De inseminator komt iedere ochtend langs om tochtige dieren te insemineren.

'Koeien worden tussen 20 uur 's avonds en 4 uur 's ochtends niet gesepareerd. Anders staan ze te lang apart. Dat kunnen we heel eenvoudig via de computer regelen', besluit De Jong.


• Lees meer op de website van Fullwood

<Dit artikel is tot stand gekomen buiten de redactie om>

Fullwood


Meer van Fullwood

Meer artikelen van Fullwood »

Artikelen over Fullwood