Oudste melkrobots weten van geen ophouden

Twintig jaar, 1,9 miljoen melkbeurten en ongeveer 20 miljoen liter melk hebben de twee DeLaval VMS-melkrobots van de familie Kempen erop zitten. Hiermee zijn deze melkrobots de oudste nog werkende DeLaval-robots in de wereld.

Oudste+melkrobots+weten+van+geen+ophouden
© Cube Fotografie

De Van Kempens waren een van de eersten die begonnen met een melkrobot. In 2000 verhuisde de familie van Zeewolde naar Biddinghuizen. 'Op dat moment bleek al dat onze zoon en dochter en schoonzoon interesse hadden in het overnemen van het bedrijf en dat gaf de doorslag voor ons om ook te investeren in automatisering', zegt melkveehouder Jos van Kempen.

'Ook al stond automatisch melken nog in de kinderschoenen en hebben we, samen met de fabrikant van onze melkrobots, veel moeten ontdekken', geeft hij aan. Inmiddels draaien de beide DeLaval VMS-melkrobots al twintig jaar naar volle tevredenheid van de familie.


Grote aanpassingen

In al deze jaren hebben deze robots twee grote aanpassingen ondergaan: de pneumatische besturing van de robotarm is vervangen door een hydraulische en de software is aangepast. Aanvullend zijn er in 2015 zogenaamde OCC's, online celgetalmeters, op de robots geplaatst. Op één van de VMS-robots draait nog altijd de camera van het eerste uur.

De kosten voor onderhoud zijn niet toegenomen in de afgelopen jaren. Volgens Van Kempen kunnen de robots zeker nog een aantal jaren mee. De Van Kempens melken 110 koeien, hebben 90 hectare akkerbouwgrond en runnen daarnaast een bed & breakfast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer