Corona zet bloemenprijzen onder druk

De strengere coronamaatregelen in Europa leiden tot prijsdruk bij bloemen, meldt bloemenveiling Royal FloraHolland. De veiling signaleert dat de gemiddelde bloemenprijzen de afgelopen week enkele procenten lager waren dan doorgaans en dat de doordraai iets hoger ligt.

Corona+zet+bloemenprijzen+onder+druk
© Vidiphoto

Een woordvoerder van FloraHolland noemt de marktsituatie verontrustend, maar zeker niet zo dramatisch als bij de eerste coronagolf in maart van dit jaar.

De bloemenveiling stelde halverwege deze week een tijdelijke aanvoerregulering in voor gerbera, potchrysant en potroos voor de klok, maar al snel werden twee van de drie ingetrokken. Die voor gerbera is nog van kracht omdat de markt voor deze bloem nog te wensen overlaat.


Maximaal dagvolume

Bij de regulering van de aanvoer mogen telers niet vol aanbieden op de marktplaats, maar krijgen ze een maximaal dagvolume per product toegewezen. Alleen kwaliteit A1 wordt dan verhandeld. Hiermee wil FloraHolland voorkomen dat de prijs ver onderuit gaat en de doordraai sterk toeneemt.

Volgens de woordvoerder is de markt nog wel in zo'n staat dat het crisismanagementteam van de veiling dagelijks bijeenkomt. Dit team beslist over dergelijke reguleringsmaatregelen. De veiling tekent verder op dat planten geen last hebben van de tweede coronagolf. 'Prijzen in deze productgroep blijven op niveau', zegt de FloraHolland-woordvoerder.


• Lees wat er nog meer is verschenen over het coronavirus

In Europa is de Franse bloemenmarkt het meest ontregeld. Winkels die voornamelijk goederen verkopen die niet als eerste levensbehoefte gelden, zijn verplicht gesloten. Hieronder vallen de bloemisten.


Oneerlijke concurrentie tegengaan

Om een eerlijke behandeling tussen kleine winkels en supermarkten te garanderen, mogen supermarkten en hypermarkten geen bloemen verkopen. Minimarkten met een verkoopoppervlakte van minder dan 400 vierkante meter vallen niet onder deze beperkingen. De internetverkoop van bloemen kan gewoon doorgaan. Verder bestaat er onduidelijkheid over wat tuincentra wel en niet mogen.

Voor de Nederlandse sierteeltsector is Frankrijk na Duitsland en Groot-Brittannië de belangrijkste afzetmarkt. Het land importeert op jaarbasis voor grofweg 800 miljoen euro aan bloemen en planten uit Nederland. In Wales wordt de bloemenverkoop ook beknot.

Glastuinbouw Nederland maakt zich ook zorgen over de voedingstuinbouwbedrijven die rechtstreeks leveren aan de horeca. Die worden door de sluiting voor een tweede keer getroffen dit jaar. 'We werken aan een aanvullende regeling', zegt voorzitter Sjaak van der Tak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer