Kabinet blijft bij versnelling afbouw zelfstandigenaftrek

Het kabinet is niet bereid om het plan om de zelfstandigenaftrek versneld af te bouwen vanaf 2021 in de ijskast te zetten. Dat blijkt uit antwoorden van het kabinet op vragen hierover van SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Die stelde hij bij de behandeling van het Belastingplan 2021.

Kabinet+blijft+bij+versnelling+afbouw+zelfstandigenaftrek
© Twan Wiermans

LTO Nederland had het kabinet en de Tweede Kamer eerder ook opgeroepen om de zelfstandigenaftrek niet te versoberen. LTO Nederland vindt het teleurstellend dat het kabinet de versobering voortzet.

Agrarische ondernemers, die niet concurreren met andere werknemers op de arbeidsmarkt, worden geraakt door het plan om de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen, vindt de organisatie.


Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) blijft bij de noodzaak om te versoberen. Ook geeft hij aan dat ondernemers op de middellange termijn de gevolgen van deze versobering op kunnen vangen door de prijzen voor hun producten of diensten te verhogen.


Compenserende maatregelen

Op korte termijn zorgt het kabinet voor compenserende maatregelen, zoals het naar voren halen van de verhoging van de arbeidskorting uit 2022. Daarnaast verlaagt het kabinet de inkomstenbelasting.

LTO Nederland vindt dat het kabinet geen rekening houdt met agrarische ondernemers die als zelfstandige zonder personeel niet concurreren met andere werknemers op de arbeidsmarkt.


Belemmerend

De zelfstandigenaftrek is in de onze ogen van LTO een regeling die ondernemers stimuleert om te investeren in hun bedrijf. De versnelling van de afbouw van de zelfstandigenaftrek belemmert de investeringsruimte in duurzame innovatie, groei en ontwikkeling van agrarische ondernemers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer