185.000 ondernemers krijgen belastinguitstel

Ruim 10 miljard euro beloopt inmiddels het bedrag waarvoor ondernemers uitstel van betaling bij de Belastingdienst hebben gekregen. 185.000 zelfstandigen klopten hiervoor aan. Uitstel aanvragen kan nog tot 1 oktober.

185%2E000+ondernemers+krijgen+belastinguitstel
© Pixabay.com

Het merendeel van de ondernemers dat uitstel van betaling heeft aangevraagd doet dit voor een bedrag van minder dan 20.000 euro, laat het ministerie van Financiën weten. Een prognose van het aantal aanvragen voor de rest van het jaar volgt later deze maand. Evenals informatie over hoe belastingschulden per sector kunnen worden terugbetaald.

Sinds de invoering van de maatregelen van het kabinet om de door de coronacrisis getroffen ondernemers te helpen, hebben ruim 185.000 ondernemers de stap tot uitstel gezet. Het totaalbedrag waarvoor belastingpauze is verleend, kwam half juni uit op ruim 10 miljard euro.


Aanvragen kan nog

Dat bedrag zal waarschijnlijk verder oplopen, omdat het uitstel ook kan gelden voor de belastingen over de komende maanden. Ondernemers kunnen bovendien uitstel blijven aanvragen tot tenminste 1 oktober. Tot die datum geldt eveneens een verlaagde invorderingsrente van 0,01 procent.

We kijken naar een goede oplossing op het moment dat de rekening uiteindelijk komt

Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Financiën

Ondernemers die hard getroffen zijn door de coronacrisis kunnen sinds maart voor verschillende belastingsoorten, bijvoorbeeld voor de btw en de loonheffing, uitstel van betaling aanvragen. Zij krijgen dan drie maanden uitstel of langer, als aan de voorwaarden wordt voldaan.

Het uitstel is voornamelijk verleend voor de loonheffing en de btw, die beiden 4 miljard euro omvatten. Verder vroegen ondernemers voor 1,5 miljard euro uitstel aan voor de betaling van vennootschapsbelasting. De post inkomstenbelasting en premies zorgverzekeringswet bedroeg 700 miljoen euro.

Maatwerk bij terugbetaling

De maatregelen van het kabinet zijn erop gericht om ondernemers zoveel mogelijk in bedrijf te houden, laat het departement weten. Toch zullen ondernemers de uitgestelde belastingen op termijn weer moeten gaan betalen. Het kabinet zegt ondernemers daarbij zo goed mogelijk te helpen en kijkt daarom naar gespreide terugbetalingsmogelijkheden en maatwerk per sector.

Want de verschillen zijn groot: sommige ondernemingen kunnen sinds kort de draad weer volledig oppakken, maar dit geldt nog lang niet voor iedereen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief: 'Met de belastingmaatregelen die we hebben genomen, hebben we al veel ondernemers geholpen in deze lastige tijd en dat blijven we doen. Daar hoort ook bij dat we kijken naar een goede oplossing op het moment dat de rekening uiteindelijk komt. Zodat ondernemers niet alsnog onbedoeld in de knel komen wanneer zij weer gaan betalen.'

Drie criteria voor ondernemers

Voor het uitwerken van afspraken over het betalen van de belastingschulden zijn daarom drie criteria opgesteld. Zo moet het voor een ondernemer realistisch zijn dat hij de schuld af kan betalen binnen de afgesproken termijn, laat Vijlbrief weten.

Omdat niet elke ondernemer hetzelfde is, zullen afbetalingsmogelijkheden zoveel mogelijk afgestemd worden op de verschillende situaties waarin branches verkeren. Daarnaast is het belangrijk dat de terugbetaling voor de Belastingdienst praktisch uitvoerbaar is.

Om zoveel mogelijk aan deze criteria te kunnen voldoen, zal het kabinet in overleg gaan met koepelorganisaties om zo een plan van aanpak te kunnen maken voor het betalen van de belastingschuld. 'Hierover komt in de zomer meer informatie', aldus de staatssecretaris.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer