Belasting voor kleine vennootschappen omlaag

De vennootschapsbelasting voor kleine vennootschappen (tot 245.000 euro winst) gaat omlaag van 16,5 procent naar 15 procent. Het hoge tarief blijft ongewijzigd voor winsten boven 245.000 euro. Dat staat in het Belastingplan 2021.

Belasting+voor+kleine+vennootschappen+omlaag
© Pixabay.com

Ook krijgen vennootschappen mogelijkheden om een fiscale coronareserve aan te leggen. Dat helpt deze bedrijven in hun liquiditeit in 2020. Deze maatregel is al eerder aangekondigd. In het pakket Belastingplan 2021 staan extra maatregelen om economische groei in deze coronacrisis te stimuleren.

'Juist in een crisis is het belangrijk de blik op de toekomst vast te houden', verzekert staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën. 'Daarom nemen we met dit belastingplan maatregelen voor nu en voor later, zodat we met een eerlijker en groener belastingstelsel uit de crisis komen.'


Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt verder verlaagd. Het kabinet compenseert dit, zodat de meeste zelfstandigen er volgend jaar nog steeds op vooruit gaan (arbeidskorting en wijziging inkomstenbelasting). Het kabinet bouwt de zelfstandigenaftrek sneller en sterker af, bovenop de stappen die vorig jaar al zijn ingezet.

Vanaf volgend jaar wordt de aftrek jaarlijks verlaagd; totdat deze in 2036 uitkomt op 3.240 euro. Dit was oorspronkelijk 5.000 euro in 2028. Hiermee worden de verschillen in belastingdruk tussen werknemers en zelfstandigen verminderd.


Klimaat

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat industriële bedrijven worden gestimuleerd om te investeren om minder CO2 uit te stoten. Als bedrijven alsnog te veel CO2 uitstoten, gaan ze een CO2-heffing betalen. De heffing is zo ontworpen dat het doel in 2030 wordt behaald. Tegelijkertijd blijven de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven en Nederland als vestigingsland behouden.

Hoe efficiënter een bedrijf produceert, hoe minder heffing het hoeft te betalen. Alleen de bedrijven die de afgesproken vermindering in CO2 niet realiseren, riskeren een heffing in 2030 van 125 euro per ton te veel uitgestoten CO2, volgens de huidige inzichten. Het tarief wordt bij nieuwe inzichten herijkt, na herberekening door het Planbureau voor de Leefomgeving.

In de CO2-heffing wordt rekening gehouden met de gevolgen van de coronacrisis voor de industrie. Naar verwachting gaat de industrie als geheel in 2024 voor het eerst voor de uitstoot betalen, behalve als ze voldoende reductiemaatregelen nemen. Bedrijven die niet voldoende efficiënt produceren, betalen al eerder voor hun uitstoot.


Eigen vermogen

Het kabinet onderzoekt of het vreemd en eigen vermogen fiscaal gelijker kan behandelen. Bedrijven financieren nu veel met leningen en zijn daardoor kwetsbaar, vindt Vijlbrief. Lenen (vreemd vermogen) wordt nu fiscaal bevoordeeld. Het kabinet onderzoekt of dit met een vermogensaftrek effectief kan worden aangepakt, waarbij het aanscherpen van een generieke renteaftrekbeperking zal worden meegenomen.

Het wetsvoorstel liquidatie- en stakingsverliesregeling is naast het Belastingplan 2021 op Prinsjesdag ook naar de Tweede Kamer gestuurd. Hiermee komt per 2021 een einde aan het onbeperkt aftrekken van bepaalde verliezen in Nederland bij het beëindigen van bedrijfsactiviteiten in het buitenland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer