Glastuinbouw: 'Energiebedrijven maak bezwaar tegen ODE'

Glastuinbouw Nederland heeft maandag een brief aan de grootste energiebedrijven in Nederland gestuurd met het dringende verzoek om bezwaar aan te tekenen bij de Belastingdienst tegen de verhoging van de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE).

Glastuinbouw%3A+%27Energiebedrijven+maak+bezwaar+tegen+ODE%27
© Dirk Hol

Zoals eerder al verondersteld door de koepelorganisatie worden de ODE-bezwaarschriften van leden van Glastuinbouw Nederland niet-ontvankelijk verklaard. De energiebedrijven zijn belastingplichtig en kunnen daarom wel een ontvankelijk bezwaarschrift indienen.


De koepel maakt, mede namens veel kwekers en tuinders, al geruime tijd bezwaar tegen de, wat zij noemen, 'exorbitante verhoging' van de ODE vanaf 1 januari 2020. Veel leden betalen hierdoor tienduizenden euro's extra en hebben als 'signaal' een bezwaarschrift ingediend bij de Belastingdienst.

Van tafel

'Veel teeltbedrijven worden vanaf 1 januari 2020 zwaar getroffen door de exorbitante verhoging van de ODE. Vooral siertelers en een deel van de groentetelers worden door de uitbraak van het coronavirus nogmaals hard geraakt', stelt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland.

Verhoging van de ODE kan veel bedrijven in grote problemen brengen, zeker gezien de huidige omstandigheden rond de coronacrisis

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Ook de komende periode worden nog bezwaarschriften ingediend. Door de coronacrisis is het nog meer van belang dat de verhoging van de ODE vanaf 1 januari 2020 van tafel gaat, stelt de koepel. De crisis leidt immers tot grote liquiditeitsproblemen.

Verkeerd signaal

Tot nu toe hebben de energieleveranciers geen bezwaarschrift ingediend. Daarmee spelen zij minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in de kaart, meent Glastuinbouw Nederland. Bij de nog te houden evaluatie in de Tweede Kamer kan de minister dan namelijk mededelen dat er geen bezwaar is gemaakt door de energiebedrijven en er daarom geen enkel ontvankelijk bezwaarschrift is ingediend.

Glastuinbouw Nederland vindt dat hiermee een verkeerd signaal wordt afgegeven richting politiek en de sector. 'Verhoging van de ODE kan veel bedrijven in grote problemen brengen, zeker gezien de huidige omstandigheden rond de coronacrisis', benadrukt Van der Tak.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer