SMK+komt+met+internationaal+keurmerk+voor+bloemisten
Nieuws
© Twan Wiermans

SMK komt met internationaal keurmerk voor bloemisten

Stichting Milieukeur (SMK) introduceert 'Sustainable Florist', een internationaal keurmerk voor duurzame bloemisten.

Het op de markt brengen van het keurmerk gebeurt op verzoek van Florint, de internationale organisatie van nationale bloemistenorganisaties. Onlangs heeft de wereldwijde organisatie in de algemene ledenvergadering ingestemd met de duurzaamheidsstandaard van SMK.

Het Nederlandse certificatieschema van de Barometer Duurzame Bloemist komt op deze manier met de nieuwe internationale naam en logo 'Sustainable Florist' beschikbaar in het buitenland. De criteria voor Sustainable Florist zijn volledig gebaseerd op het bestaande Nederlandse certificatieschema.


Jaarlijks controle

Gecertificeerde bloemisten worden jaarlijks gecontroleerd op hun duurzamere bedrijfsvoering en hun inkoop van een duurzaam assortiment bloemen en planten. Daarnaast moeten bloemisten afval scheiden en duurzamere verpakkingen gebruiken. Duurzame energie en energiebesparing, milieuvriendelijke schoonmaak, duurzamer transport en bezorging en goede zorg voor medewerkers staan ook op de lijst van het certificatieschema.


Het keurmerk heeft drie niveaus: brons, zilver en goud. Bij periodieke herzieningen is het steeds de ambitie om verder te verduurzamen. In Nederland zijn bijna 150 bloemisten gecertificeerd. De verwachting is dat SMK op termijn de naam en het logo van de Barometer Duurzame Bloemist zal laten vervallen. De naam wordt dan vervangen door Sustainable Florist. De huidige keurmerkhouders kunnen vanaf 1 januari 2021 het nieuwe logo toepassen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer