VGB+vindt+milieu%2Deis+zaak+van+bloemenhandelaar+zelf
Achtergrond
© FloraHolland

VGB vindt milieu-eis zaak van bloemenhandelaar zelf

Het is de zaak van de sierteelthandelaar zelf of het bedrijf zich registreert en certificeert op het gebied van duurzaamheid, zegt directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

De VGB, de koepelorganisatie van sierteelthandelaren in Nederland, gaat die plicht niet opleggen. Mesken reageert hiermee op de roep van vooral kleine kwekers die aan milieuregistratie moeten voldoen. Zij vragen zich af waarom telers wel daartoe worden gedwongen en handelaren niet.

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft voor alle leden en niet-leden die op de veiling bloemen en planten aanvoeren, milieuregistratie en -certificering verplicht gesteld. De veiling voert dit stapsgewijs in. Eerst komt de digitale milieuregistratie voor het einde van 2020 en daarna moeten alle aanvoerders voor eind 2021 een milieucertificaat hebben.

Volgens Mesken is een verplichte milieuregistratie voor de handel niet aan de orde. De vraag naar duurzaam geproduceerde bloemen en planten neemt wel toe, maar handelaren krijgen van afnemers nog niet op grote schaal de eis opgelegd om ook zelf duurzaam te zijn.

Wel handelaren met MPS

Dat wil niet zeggen dat er geen duurzaamheidsinitiatieven zijn bij de handel, stelt de VGB-directeur. Volgens hem zijn vooral de grootste vijf handelsbedrijven actief op dit gebied, met onder andere duurzame energie, duurzame vracht en duurzaam omgaan met personeel. ‘Er zijn ook handelaren MPS-geregistreerd.’

Mesken stelt dat de handel de telers de plicht niet oplegt. ‘Dat komt van FloraHolland.’ Wel signaleert hij dat afnemers steeds meer om de milieuregistratie en -certificering vragen en dat telers daar in de toekomst niet meer omheen kunnen. ‘Dat staat buiten kijf.’

Volgens de directeur kan het ook niet zo zijn dat FloraHolland de handel de plicht oplegt om aan milieu-eisen te voldoen. ‘Zo werkt het niet in de keten. De retail kan de handel eisen opleggen en de handel de teelt, maar niet andersom.’


Steven van Schilfgaarde, algemeen directeur van FloraHolland, zegt dat de veiling dat ook niet van plan is. ‘Wat betreft een initiatief richting de handel is er geen rol weggelegd voor FloraHolland. De handelsbedrijven worden door de VGB vertegenwoordigd.’ Volgens Van Schilfgaarde zou het wel positief zijn als de hele keten verduurzaamt.

Actie kleine telers

De verplichte milieuregistratie en -certificering van FloraHolland is vooral de kleine kwekers in het verkeerde keelgat geschoten. Zij zien op tegen de verplichting en de hoge kosten. Het Facebook-initiatief ‘Bloemenkwekers tegen Verplichte certificering’ dat zomerbloementeler Cees Kralt in Rijnsburg in november vorig jaar is begonnen, telde halverwege deze week ruim 130 leden.

De woordvoerder van FloraHolland zegt dat de bloemenveiling inmiddels een afspraak heeft gemaakt met Kralt om uit de eerste hand de bezwaren te vernemen. Hij wijst er wel op dat het besluit om over twee jaar over te gaan tot verplichte certificering is genomen na een zorgvuldig proces. ‘Op basis van de uitkomst van ledensessies heeft de ledenraad hierover positief geadviseerd. Aan de hand daarvan heeft de directie in november het besluit genomen.’

Aandacht voor kleine telers

‘De ledenraad heeft daarbij aan de directie gevraagd om specifiek aandacht te schenken aan de positie van kleinere kwekers’, vervolgt de woordvoerder. Dit gebeurt door de registratie en certificering minder complex en goedkoper te maken. ‘Daarnaast moet er minimaal één alternatief naast MPS komen.’ Kralt beaamt dat de afspraak is gemaakt.

Volgens Van Schilfgaarde biedt de verplichte certificering de leden kansen om hun concurrentiepositie te versterken en draagt het bij aan het toekomstbestendig maken van de marktplaats en sector. Op dit moment voldoet 60 procent van de kwekers aan de eis.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  21° / 9°
  10 %
 • Maandag
  24° / 8°
  10 %
Meer weer