Stichting Milieukeur investeert in groei keurmerkhouders

Stichting Milieukeur (SMK) heeft in 2019 opnieuw een snelle groei doorgemaakt. SMK heeft daarom moeten investeren in personeel, automatisering en onderzoek. Dit blijkt uit het jaarverslag 2019.

Stichting+Milieukeur+investeert+in+groei+keurmerkhouders
© HAK

In de plantaardige sector is het aantal keurmerkhouders van On the way to PlanetProof verdubbeld van 700 naar 1.400, met als resultaat dat er tientallen procenten van het Nederlands landbouwareaal zijn gecertificeerd. Die groei vraagt niet alleen van SMK het nodige, maar vooral ook van de boeren en tuinders, die in veel gevallen de beloning voor verduurzaming nog niet ontvangen.

Groei was er ook voor PlanetProof-melk. Deze heeft in het eerste jaar meteen een significant aandeel in het supermarktschap verworven. Meer impact maakt ook het EU Ecolabel, waarvan SMK in Nederland de controle uitvoert. Het label komt steeds meer in de belangstelling te staan. Maar niet op alle terreinen is er groei, bijvoorbeeld omdat eisen zijn aangescherpt.

SMK heeft vanwege de groei verder geïnvesteerd in personele capaciteit, automatisering en onderzoek. Daarmee lopen de kosten voor de baten uit. De inkomsten uit de meeste afdrachten kunnen namelijk pas worden geboekt als omzet in het jaar volgend op de certificatie.

Verlies van 200.000 euro

De inkomsten uit 2019 hadden voor een groot deel betrekking op de afdracht van certificaathouders in 2018. Het gevolg hiervan is dat SMK in 2019 opnieuw een operationeel verlies per saldo heeft geleden van 200.000 euro. Dit verlies komt ten laste van de reserves.

Dankzij de groei van keurmerkhouders zijn de financiële vooruitzichten voor komende jaren significant beter. Daardoor ziet SMK kans de investeringen van de afgelopen jaren weer terug te verdienen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer