Klok+FloraHolland+verliest+versneld+terrein
Nieuws
© FloraHolland

Klok FloraHolland verliest versneld terrein

Het aantal karren voor de klokken van bloemenveiling Royal FloraHolland ligt dit jaar 10 procent onder het niveau van 2019. Dit zegt algemeen directeur Steven van Schilfgaarde.

Het aandeel van de klok in de totale verkoop van de veiling daalt hiermee aanzienlijk sneller dan in voorgaande jaren. De inbreng van de klok in de omzet was in 2019 nog 40,7 procent. In de jaren daarvoor was de daling gemiddeld ongeveer 1,7 procent per jaar. Door de sterke afname gaat het aandeel van de klok richting de 35 procent. De teruggang wordt ook deels verklaard door de kleinere totale aanvoer dit jaar.

Volgens Van Schilfgaarde heeft de versnelde verschuiving grote gevolgen voor FloraHolland. De veiling loopt hierdoor provisies mis en krijgt minder geld binnen voor de dienstverlening. 'FloraHolland zit nog diep in de rode cijfers', stelt hij. Het bedrijf leed ook onder de coronacrisis.


De FloraHolland-directeur constateert dat de prijsdruk vanuit de retail zorgt voor een versnelling van de consolidatie in de sector. 'Kopers worden door overnames steeds groter, door samenwerking groeien kwekerscollectieven. Door de versnelling van genoemde trends, mede door de coronacrisis, is een efficiënte en effectief werkende sierteeltketen belangrijker dan ooit. Alleen zo kunnen verliezen worden terugverdiend en houden we onze toekomst in eigen hand.'

FloraHolland is bezig met digitalisering en internationalisering van de sierteelthandel. 'Ons digitale platform Floriday biedt straks een compleet en duurzaam aanbod van bestellen, betalen en bezorge. Ook voor de directe stromen. Cruciaal daarbij is de schaal. Daarom bouwen we een groot internationaal netwerk met zoveel mogelijk aanbod en vraag. Want door aanbod naar ons toe te halen, trekken we ook vraag aan. En omgekeerd.'


Betalingszekerheid

De veiling gaat in het kader van de internationalisering de financiële diensten uitbreiden. Volgens Van Schilfgaarde is betalingszekerheid een van de meest belangrijke garanties die FloraHolland telers kan aanbieden. Die zekerheid is er al voor Nederlandse telers. FloraHolland gaat dit ook garanderen voor betalingen in andere munteenheden dan de euro, zoals in dollars.

De bloemenveiling rolt de dienst handelsroute voor handelsroute uit. De eerste is die van Kenia naar Saudi-Arabië, aldus de directeur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer