Univ%C3%A9+wil+met+%27energie+voor+asbest%27+boeren+ontzorgen
Interview
© Nieuwe Oogst

Univé wil met 'energie voor asbest' boeren ontzorgen

Univé gaat asbestdaken saneren in ruil voor zonnepanelen. Jan Willem Bolhuis, propositiemanager bij Univé, geeft uitleg over het concept 'Duurzame zekerheid'. 'Asbestdaken worden onverzekerbaar. Daarmee nemen de risico's flink toe.'

De primeur was voor Groenlo. Daar saneerde verzekeringsmaatschappij Univé vorig jaar op een veehouderijbedrijf asbesthoudende daken, plaatste nieuwe daken en installeerde meteen zonnepanelen. De investering kwam volledig voor rekening van Univé. Het proefproject slaagde en komend jaar wordt het concept 'Duurzame zekerheid' uitgerold over vijftig bedrijfslocaties in Nederland, voornamelijk agrarische bedrijven.

Sanering en aanleg geven een hoop administratieve rompslomp

Jan Willem Bolhuis, propositiemanager bij Univé

U noemt de 'onverzekerbaarheid' van asbestdaken als reden voor dit initiatief. Waarom?

'Verzekeringsmaatschappijen bouwen de dekking op asbestdaken sinds 2018 stap voor stap af. Bij Univé staat die, net als bij veel andere maatschappijen, vanaf 2024 op nul. Dat wil zeggen: wanneer door bijvoorbeeld een hagelbui een asbesthoudend dak beschadigd raakt, zijn de kosten van sanering en herstel tegen die tijd volledig voor de ondernemer. Let op: ook wanneer slechts een klein deel van het dak schade heeft, moet het hele dak vernieuwd worden. Ondernemers willen of kunnen die risico's niet meer dragen.'


Ondernemers kunnen toch ook voor eigen rekening zo'n renovatie doorvoeren?

'Natuurlijk, maar veel ondernemers beschikken niet over de financiële middelen. Bovendien: een nieuw dak verbetert niet de resultaten van je varkens, kippen of koeien. Veel ondernemers steken liever daar hun geld in. En wij ontzorgen ondernemers. Asbestsanering en aanschaf van zonnepanelen gaan gepaard met een hoop administratieve rompslomp. Die nemen wij voor onze rekening.'


Ondertussen is het wettelijk verbod op asbestdaken voorlopig van de baan.

'Klopt, maar daarmee is de urgentie van het probleem niet verdwenen. Bovendien was volksgezondheid een belangrijk motief voor het verbod. Daar draagt dit project ook aan bij.'


Wat is de contractduur in dit project?

'Twintig jaar. Wanneer de bedrijfsgebouwen tussentijds van eigenaar veranderen, gaan de rechten mee over. Na twintig jaar zijn er drie mogelijkheden: het contract wordt verlengd, de eigenaar neemt de installatie over of Univé ontmantelt de zonnepanelen.'


Waar gaat de stroom naartoe?

'Die gaat naar onze leden in de directe omgeving. Dat is het mooie van dit concept: afnemers ondersteunen hiermee opwekking van duurzame energie in hun regio. En ze dragen bij aan de verwijdering van asbest in de buurt. Ten minste 2 cent per kilowattuur gaat gegarandeerd naar dat doel.'


Hoe groot is het asbestprobleem nog?

'Groot. Naar schatting de helft van de agrarische locaties heeft een of meerdere gebouwen met asbest. Dat is veel in vergelijking met andere sectoren. Wanneer een derde van onze agrarische leden zou meedoen, kunnen we 13 miljoen vierkante meter asbest saneren. Met zonnepanelen kunnen die daken 800.000 huishoudens van stroom voorzien.'


Is er veel belangstelling voor het initiatief?

'Ja. We denken in 2021 vijftig projecten te realiseren. Genoeg om 2.500 huishoudens van duurzame stroom te voorzien. Daarna volgt verdere uitrol.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer