NSOB%3A+Fundamentele+herziening+asbeststelsel+nodig
Nieuws
© Alex J.de Haan Persbureau Noordoost

NSOB: Fundamentele herziening asbeststelsel nodig

Er is een fundamentele herziening van het asbeststelsel nodig om uit de huidige impasse te komen. Dat stelt de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in rapport 'Gevangen in belangen'.

Het vrijdag gepubliceerde rapport is opgesteld op verzoek van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. Aedes heeft de NSOB gevraagd om het huidige asbeststelsel te analyseren en eventuele verbeterpunten te benoemen. Het rapport geeft een reflectie op het ontstaan en de doorontwikkeling van het asbeststelsel.

De NSOB concludeert dat het huidige stelsel gevangen zit in een strijd tussen belangen. Om uit deze impasse te komen, wordt voorgesteld om het asbeststelsel fundamenteel te herzien. Voor deze fundamentele herziening benoemt de NSOB negen aanbevelingen.


LTO op een lijn met NSOB

LTO Nederland deelt analyses, conclusies en aanbevelingen van de NSOB. Met name de functiescheiding tussen regulering, uitvoering, handhaving en toezicht en het consulteren van partijen met professionele deskundigheid, zoals TNO, vindt LTO belangrijk. De land- en tuinbouworganisatie meldt in een reactie mee te willen denken over een fundamentele herziening van het asbeststelsel.


LTO benadrukt voorstander te zijn van een realistisch en risicogericht asbestbeleid, waarbij de bescherming van de gezondheid van de mensen voorop staat, maar tevens de wet- en regelgeving in verhouding staat met de risico's die gelopen kunnen worden. Ook is het belangrijk dat er op EU-niveau sprake is van een gelijk speelveld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer