Dakeigenaren+niet+in+asbestakkoord
Nieuws
© Tienke Wouda

Dakeigenaren niet in asbestakkoord

Het versnellen van de sanering van asbestdaken wordt maandag in een samenwerkingsovereenkomst beklonken. Vertegenwoordigers van de belangrijkste doelgroep, de dakeigenaren, behoren echter niet tot de ondertekenaars.

De overeenkomst was vorig najaar al aangekondigd door minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen). Ze meldde de Tweede Kamer een akkoord te willen sluiten over een voortvarende asbestsanering met 'zoveel mogelijk' partijen. Ze dacht aan 'provincies, gemeenten, belangenvertegenwoordigers, en maatschappelijke organisaties'.

Twee maanden later dan gepland is het zover. Maandag 2 maart zetten vertegenwoordigers van provincies, gemeenten, asbestverwijderaars en de bouwbranche hun handtekening. Dakeigenaren, vertegenwoordigd door onder meer Aedes (woningcorporaties) en LTO Nederland, ontbreken echter.

LTO-portefeuillehouder Alfred Jansen (Veiligheid en pacht) reageert dat LTO niet betrokken was bij het opstellen van de samenwerkingsverklaring. Hij noemde dat tegenover dagblad Trouw 'heel apart' omdat juist in de agrarische sector de grootste opgave ligt voor het saneren van asbestdaken.

Tegelijk ziet LTO weinig heil in het akkoord dat gebaseerd is op bestaand beleid. Stimuleringsmaatregelen in de vorm van aangepaste regelgeving en financiële ondersteuning ontbreken vooralsnog.

Jansen stelt dat Van Veldhoven opnieuw met alle belanghebbende partijen aan tafel moet. Om tot een breed gedragen en effectief actieplan te komen, moet de overheid daarbij bereid zijn tot nieuw en stimulerend beleid.

Gewoon ondertekend

Een woordvoerder van het ministerie verklaart desgevraagd dat de overeenkomst maandag gewoon wordt ondertekend. 'En andere partijen zijn altijd welkom om zich alsnog aan te sluiten.'

CDA en SGP stelden het ontbreken van de dakeigenaren vorige week aan de orde in een Kamerdebat met staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) over de regels voor asbestverwijdering. Zij verwees echter naar de niet aanwezige minister Van Veldhoven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer