Verwachte+tarwevoorraad+stijgt+naar+recordhoogte
Nieuws
© Haijo Dodde

Verwachte tarwevoorraad stijgt naar recordhoogte

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) heeft in het laatste WASDE-rapport de berekende tarwevoorraad voor het einde van het seizoen 2019-2020 met 5,6 miljoen ton naar boven bijgesteld.

De theoretische wereldvoorraad aan tarwe op 1 juli 2020 is nu berekend op 292,78 miljoen ton. Dat is een recordhoeveelheid en goed voor 20,3 weken consumptie. Volgens de prognose van USDA in het WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates)-rapport van april ligt van de totale wereldvoorraad ruim 51 procent opgeslagen in China.

De stijging van de wereldvoorraad is hoofdzakelijk een gevolg van het naar beneden bijstellen van de consumptie van tarwe en van de lagere exportvolumes. De verwachting is dat vooral China, India en in mindere mate ook de Europese Unie minder tarwe gaan verbruiken. USDA rekent de verlaging van het verbruik vrijwel volledig toe aan de veevoerindustrie.

Eigen markt beschermen

Opmerkelijk aan de USDA-cijfers in het WASDE-rapport is de verlaging van de prognose van de tarwe-export vanuit Rusland met 1,5 miljoen ton. Dit is een gevolg van het ingrijpen van de Russische overheid om de eigen markt te beschermen. De verwachte export komt nu op 33,5 miljoen ton.

Het gat dat Rusland achterlaat op de wereldmarkt wordt volgens USDA ingevuld met grotere exportvolumes vanuit de EU. De EU-export van tarwe stijgt volgens de laatste prognose van 32 miljoen ton ook naar 33,5 miljoen ton. Gelijk dus aan Rusland. Per saldo daalt de totale export van tarwe op de wereldmarkt met bijna 1 miljoen ton.


Aanhoudende voorraadvorming

Op de wereldmarkt zijn de tarwenoteringen de laatste week weer gestegen. De Matif in Parijs noteerde gisteren 197,75 euro per ton voor voertarwe. Volgens een analyse van ABN Amro wordt de tarwemarkt op dit moment beheerst door een aanhoudende voorraadvorming vanwege de zorgen over de economische gevolgen van het coronavirus. Echter voorlopig lijkt er voldoende aanbod te zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer