Streekboeren & Co duikt 'op verzoek' in zakelijke markt

Boeren leveren via het korteketeninitiatief Streekboeren & Co sinds kort ook aan ziekenhuizen, gemeenten en scholen. 'Wij willen hectare voor hectare veroveren', stelt initiatiefnemer Janco Heida.

Streekboeren+%26amp%3B+Co+duikt+%27op+verzoek%27+in+zakelijke+markt
© Nieuwe Oogst

Waarom gaan jullie aan de zakelijke markt leveren?

'Wij kregen verzoeken uit het bedrijfsleven voor lokale en verse producten. Met name ook vanuit de horeca. Zij zien het promoten van de Nederlandse keuken als een visitekaartje, maar groothandels doen daar weinig mee. Dat geldt ook voor opleidingen voor koks. Studenten leren niets over lokaal voedsel.'


Hoeveel boeren doen aan het initiatief mee?

'Vijftien boeren en twaalf afnemers als Nij Smellinghe, maar ook Stenden Hogeschool en ROC Friese Poort gaan een coöperatieve samenwerking aan. Ons doel is een vraaggestuurd productieplan verwezenlijken. De huidige markt is geen prettige markt. Ik zie bij akkerbouwers de tranen in de ogen. Vrachten worden afgekeurd om niks. Wij willen daarin verandering brengen: dat boeren wel worden gewaardeerd.'


Welke eisen stellen jullie aan de producenten?

'Dat deze producenten in transitie gaan naar een regeneratieve landbouw, een landbouw die het systeem herstelt, door bijvoorbeeld meer naar de bodem, gezondheid en biodiversiteit te kijken.'


Jullie hebben een nieuw pand betrokken in Drachten.

'We hebben nu 500 vierkante meter logistieke ruimte, waarbinnen een groentesnijderij. We investeerden in een wasstraat en kochten een grote koelcel. We hebben geld uitgetrokken voor een koelbus en chauffeur. In totaal werken er inmiddels zo'n tien mensen.'


Gooit de coronacrisis geen roet in het eten?

'De groentesnijderij ontwikkelden we vlak voor de coronagolf. We groeiden snel, maar ineens gingen schoolkantines en horeca dicht. Gelukkig zien we dat onze afnemers inventief zijn. In de zomer zijn er vele nieuwe klanten bijgekomen. Nu zijn klanten als horeca weer dicht, maar zij bezorgen bijvoorbeeld wel aan huis. Voordeel is dat veel potentiële klanten tijd hebben om met ons kennis te maken.'


Hoe zien jullie de toekomst?

'Ik heb er het volste vertrouwen in dat we na de crisis in volume kunnen uitbreiden. Dat de eerste boeren met grotere volumes voor de regio kunnen produceren. Dat tientallen afnemers zich straks gaan committeren aan deze boeren. Met elkaar zijn we in staat om het anders te doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer