Schouten%3A+%27Doorgaan+streekmarkt+is+zaak+gemeente%27
Nieuws
© Twan Wiermans

Schouten: 'Doorgaan streekmarkt is zaak gemeente'

Het openstellen van boeren- of streekmarkten is een bevoegdheid van de gemeente. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten laten weten in antwoord op Kamervragen. Zij kan zelf niet besluiten om de streekmarkten weer toe te staan.

De Kamerleden Laura Bromet en Nevin Özütok van GroenLinks willen dat boeren- en streekmarkten onder voorwaarden weer open kunnen. De markten zijn in veel plaatsen niet toegestaan omdat ze worden gerekend tot evenementen. Die zijn niet toegestaan in verband met de corona-uitbraak. De reguliere weekmarkten worden wel gehouden.


Bij de maatregelen die genomen zijn om de Covid-19-curve af te vlakken, heeft het Outbreak Management Team (OMT) geadviseerd om evenementen voorlopig te verbieden. De term 'evenementen' is daarbij niet verder uitgewerkt. Of een streekmarkt binnen deze definitie valt, zal volgens Schouten afhankelijk zijn van de concrete omstandigheden en inrichting van die markt en is ter beoordeling van de voorzitter van de veiligheidsregio.


Noodverordening

In de noodverordening die is opgesteld in verband met de corona-uitbraak, staat wel dat 'markten' uitgezonderd zijn van het verbod dat op evenementen geldt. Met 'markten' wordt gedoeld op 'jaarmarkten' of 'gewone marktdagen'. Andere markten die gericht zijn op vermaak, zoals braderieën, zijn evenementen die wel onder het verbod vallen.

De minister stelt in haar antwoord dat het gemeenten vrijstaat om binnen de ruimte van de noodverordeningen eigen afwegingen te maken met betrekking tot de in de gemeente ingestelde markten. Daarbij kunnen overwegingen als schaal, verwachte aantal bezoekers, aanzuigende werking en beschikbare ruimte een rol spelen.


Verantwoordelijk voor veiligheid

Het laten doorgaan van een markt is de bevoegdheid van de gemeente, vindt Schouten. De gemeente is samen met de organisator van de markt, individuele marktondernemers, de veiligheidsregio én het winkelend publiek verantwoordelijk voor de veiligheid op de markt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer