Cerescon steekt extra geld in asperge-oogstrobot

Cerescon, de ontwikkelaar van de eerste selectieve asperge-oogstrobot Sparter in Heeze, heeft onlangs 3 miljoen euro extra financiering opgehaald.

Cerescon+steekt+extra+geld+in+asperge%2Doogstrobot
© Cerescon

Dit additionele kapitaal gebruikt Cerescon om een vliegende start te maken met de verkoop en productie van Sparter. De éénrijige zelfrijdende oogstrobot is dit aspergeseizoen uitvoerig gedemonstreerd.

'De unieke technologie van Sparter, in combinatie met de werkwijze en het sterke team van Cerescon, maakt dat ik onder de indruk ben van dit bedrijf', zegt de nieuwe Brabantse private investeerder. 'Omdat Cerescon en de aspergemarkt enorm veel potentie bieden, zie ik dit als een mooie investeringskans.'


Aspergemarkt

De robotica-ontwikkelingen in de agrosector volgen elkaar in rap tempo op. Ook in de aspergesector wordt er hard aan de weg getimmerd. Nog altijd is het vinden van geschikt en voldoende personeel om asperges te steken de grootste uitdaging voor aspergetelers.

De coronacrisis heeft dit probleem alleen maar versterkt, waardoor de behoefte aan automatisering in de aspergeoogst stijgt. Verschillende telers kampen momenteel met een tekort van 30 procent aan handoogsters. 'De aanvragen van telers die interesse hebben in Sparter zijn sinds de coronacrisis verdubbeld, nu het vinden van handoogsters moeilijker is dan ooit', zegt Mark van Lier van Cerescon.


Cerescon staat voor de uitdaging om Sparter in grotere aantallen commercieel te gaan produceren. In vijf jaar tijd wil het bedrijf groeien naar 150 machines per jaar. Dit gebeurt door samen te werken met een aantal partners, grote partijen uit de Brainport-maakindustrie. Door goede ervaringen met de samenwerking in voorgaande jaren en de kennis van het eigen personeel, is er vertrouwen in een stabiele productieopzet.

Cerescon is een kop-staartbedrijf: ontwikkeling doet het zelf, de productie samen met partners. Ook de service en het vermarkten van Sparter gaat Cerescon met gerenommeerde partijen in de markt doen. Hiervoor zijn al diverse contacten en contracten opgezet.

Thérèse van Vinken van Cerescon: 'Het opzetten en opschalen van de machineproductie in de aantallen die Cerescon voor ogen heeft, vraagt behalve de juiste marktpartijen ook een stevige financiële basis. Met de huidige financiering is dit gewaarborgd. Met deze garantie voor continuïteit zijn we dan ook bijzonder blij.'


Betere kwaliteit

Het bijzondere van Sparter is de ondergrondse detectie, waardoor je naast 50 procent oogstkostenreductie ook meer en betere kwaliteit asperges oogst. De technologie van de detectie met geïntegreerde dubbele steekrobot, zandbedherstel, aspergetransport en plastic handling is verder geoptimaliseerd.

De zelfrijdende oogstrobot op rupsbanden wordt dit seizoen bij verschillende telers in Nederland en Duitsland gedemonstreerd. De éénrijige Sparter vervangt ongeveer 25 handstekers. Door het zelfrijdende concept zijn trekker en chauffeur overbodig geworden.

Vanwege de compacte afmetingen kan er op kleinere velden met standaard kopakkers worden geoogst. En de machine kan gemakkelijk over de weg worden vervoerd met een trailer. Sparter kan worden bediend door één operator.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer