Aspergerobot Cerescon krijgt 1,5 miljoen euro subsidie

Ontwikkelaar Cerescon krijgt 1,5 miljoen euro Europese subsidie voor zijn eerste selectieve aspergeoogstmachine Sparter. Daarvoor heeft het bedrijf afgelopen week het contract met Brussel ondertekend.

Aspergerobot+Cerescon+krijgt+1%2C5+miljoen+euro+subsidie
© Eigen Foto

De Europese subsidie is bedoeld om de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en het verkennen van nieuwe markten te ondersteunen. Cerescon gebruikt deze subsidie voor de marktintroductie van Sparter. Het project start in juli 2018 voor een periode van twee jaar. De eerste Sparter is vanaf dit aspergeseizoen operationeel bij een aspergeteler in Frankrijk. Op dit moment wordt een tweede 1-rijige Sparter ingezet voor een 3-jarig onderzoek in samenwerking met LimGroup en Wageningen Universiteit.

Daarnaast bouwt Cerescon een 3-rijige Sparter, die de tweede helft van het aspergeseizoen demonstraties geeft aan diverse geïnteresseerde telers uit binnen- en buitenland. 'De belangstelling voor Sparter is enorm. Er komen dit seizoen zelfs telers uit Peru en Dubai om de machine in werking te zien', zegt Thérèse van Vinken, mede-eigenaar van Cerescon.

Het Brabantse bedrijf gebruikt de Europese subsidie uit het Horizon 2020 project om de Sparter in verschillende landen met verschillende grondsoorten en aspergerassen te testen en demonstreren. Daarnaast zal Cerescon met de Sparter deelnemen aan diverse beurzen en congressen. Einddoel van het is een bewezen selectieve aspergeoogstmachine in een operationele omgeving.

Selectieprocedure

Maar liefst 1.163 Europese MKB-bedrijven dienden deze ronde een projectaanvraag in. Na een zware selectieprocedure zijn de beste bedrijven uitgenodigd voor een tweede beoordeling in de vorm van een interview voor een jury van innovatie- en bedrijfsexperts. Ad Vermeer en Thérèse van Vinken pitchten hun project voor een jury van zeven experts.

Cerescon is één van de 57 MKB-bedrijven die subsidie toegewezen kreeg. 'De toekenning van deze subsidie geeft aan dat Cerescon tot de meest innovatieve en kansrijke MKB-bedrijven van Europa behoort', zegt Vermeer, uitvinder van Sparter en mede-eigenaar van Cerescon.

Horizon 2020 is een Europees subsidieprogramma dat loopt van 2014 tot 2020. Met een totaalbudget van bijna 80 miljard euro stimuleert de Europese Commissie onderzoek en innovatie. Alleen hoogwaardig innovatieve projecten met zowel technisch als maatschappelijk belang komen in aanmerking. De concurrentie is enorm.

Detectiemethode

Sparter heeft een uniek concept: een gepatenteerde ondergrondse detectiemethode met geïntegreerde modules voor asperge steken, plastic handling en zandbedherstel. De steekrobot steekt de asperge vanaf de bovenkant van het bed en haalt deze er in één beweging uit, schudt het zand uit het mes en legt de asperge af op de transportband.

Voor de teler worden de steekkosten in vergelijking met handsteken gehalveerd. Door de manier van detecteren en steken ontstaat minder schade aan de asperges, met een hogere opbrengst als gevolg. Bovendien verkleuren en bloemen de asperges niet. Machinaal oogsten levert niet alleen meer, maar ook een betere kwaliteit asperges op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer