Aspergerobot klaar voor praktijk

Cerescon in Heeze werkt al jaren aan een praktijkrijpe aspergeoogstrobot. Nu is het eindelijk zover. De eenrijige Sparter draait demo in Limburg. Voor aanvang van volgend seizoen wil Cerescon er tien gaan bouwen.

Aspergerobot+klaar+voor+praktijk
© Frits Huiden

Cerescon, het bedrijf van Ad Vermeer en Thérèse van Vinken in het Brabantse Heeze, begon met een twee- en drierijige aspergeoogstmachine. Ze wonnen diverse innovatieprijzen met het vernuftige selectieve oogstsysteem. Nu hebben ze de eenrijige aspergeoogstrobot Sparter.


Via de glijslof wordt 10 volt de grond in gebracht om de asperges te zien.
Via de glijslof wordt 10 volt de grond in gebracht om de asperges te zien. © Frits Huiden

Via een glijslof die naast de rug loopt, wordt een elektrisch signaal van 10 volt in de bodem gebracht waardoor de asperges zichtbaar worden op basis van hun vochtgehalte. De 23 tasters die door het aspergebed lopen, trekken zich omhoog bij een asperge, zodat deze niet beschadigt.


Steekrobot

De coördinaten ervan worden doorgegeven aan de twee steekrobots die de asperge in één beweging naar boven halen. De steekrobot beweegt tegen de rijrichting in, waardoor de hele robot met dezelfde snelheid door kan rijden.

Het concept is geschikt te maken voor andere teelten waarbij selectief moet worden geoogst

Thérèse van Vinken, Cerescon

De asperges worden op een lopende band gelegd en naar de verzamelkratten verplaatst. Het gat in de rug dat achterblijft, wordt weer dichtgemaakt met een soort kleine rotorkop. De robot neemt het plastic voor het voertuig af en legt het daarna weer terug.


0,3 hectare per uur

Met een snelheid van 1,8 kilometer per uur wordt er zo 0,3 hectare per uur gestoken. Door één keer per drie dagen te steken en zestien uur per dag te oogsten, kan er 15 hectare in het zwart-witseizoen worden bijgehouden.

Samen met het oogsten in de minitunnelperiode is 30 hectare met een eenrijer te oogsten. Door het ondergronds detecteren en het steken voordat de asperges kunnen verkleuren of bloemen, is de kwaliteit van de gestoken asperges ook beter, stelt Cerescon. Door het herstellen van het zandbed zouden er ook minder kromme asperges zijn.


Twee- en drierijers niet meer gebouwd

De getrokken twee- en drierijers worden niet meer gebouwd. Ze bleken alleen geschikt voor grote telers en waren met een prijs van 6 tot 7 ton te duur.

'De drierijer vervangt zestig tot zeventig aspergestekers, maar naast de operator is er nog een trekker met chauffeur nodig. Daarbij lijken de grote bedrijven minder innovatief om met een robot aan de slag te gaan,' legt Van Vinken uit.


Autonoom

Daarom gaat Cerescon verder met de eenrijige Sparter die autonoom op een rupsonderstel over de bedden rijdt. De robot vervangt vijftien tot twintig handstekers. Bij een demo in het Limburgse Meijel moet hij alleen nog worden afgewerkt met wat beplating en verf. Voor de bediening is nog een persoon met afstandsbediening nodig die ook de kratten met asperges wisselt.


Eén persoon is nodig om te keren op de kopakker en de kratten met asperges te wisselen.
Eén persoon is nodig om te keren op de kopakker en de kratten met asperges te wisselen. © Frits Huiden

De machine kost 3,5 ton. Voordeel van de 3 meter lange rupsbanden is dat de machine stabieler staat en nauwkeuriger is. Het eigengewicht is 10 ton en kan bedden tot 60 centimeter breed steken op een rijafstand van 1,70 meter.


De Sparter kost 3,5 ton en vervangt vijftien tot twintig handstekers
De Sparter kost 3,5 ton en vervangt vijftien tot twintig handstekers © Frits Huiden


In hoogte verstelbare poten

De machine is met vier in hoogte verstelbare poten op zijn rupsen gemonteerd. Daarmee kan de robot asperges steken met 35 tot maximaal 60 centimeter zand boven de kop. Als krachtbron dient een 72 pk Yanmar Stage V-motor.

'Natuurlijk zijn er nog wat verbeterpunten mogelijk zoals cartering of een minitunnel oogsten, maar dat laten we ook afhangen van de vraag van de klanten', zegt salesmanager Mark van Lier.


150 robots per jaar bouwen

Cerescon heeft flinke ambities. Er gaan al drie robots naar Duitsland en dit jaar wil het bedrijf er tien bouwen. Dat aantal moet elk jaar worden verdubbeld. Over vijf jaar wil Cerescon er 150 per jaar bouwen.


De coronacrisis gaf een flinke impuls, weet Van Lier. 'Er waren geen mensen te krijgen en het is lastig om de regels exact na te leven. Dan kijken veel telers naar deze robot. Er was veel animo voor de demo's in Duitsland en in Limburg hebben zich 350 telers aangemeld om te komen kijken', zegt hij.


Geld

Voor de grote ambities is geld nodig. Cerescon ontving in 2018 1,5 miljoen euro Europese subsidie en een Brabantse private investeerder stak twee maanden geleden 3 miljoen euro in het bedrijf.


Cerescon heeft negentien mensen in dienst en zoekt samenwerking met andere partijen voor de service omtrent de robots. In West-Duitsland gaat Agravis dit doen en in Oost-Duitsland wordt dit LVA Landmaschinen. 'In Nederland zijn we nog in gesprek met een grote partij', zegt Van Vinken.


Andere gewassen

Als het aan de ondernemer ligt, blijft het niet bij asperges. 'Het concept is geschikt te maken voor andere teelten waarbij selectief moet worden geoogst.' Te denken valt aan champignons, komkommers en bramen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer