Cerescon 1-rijige zelfrijdende aspergeoogstmachine

Het Nederlandse bedrijf Cerescon in Heeze presenteert haar 1-rijige zelfrijdende Sparter aspergeoogstmachine tijdens de Expo SE 2019. Die beurs wordt op 20 en 21 november in het Duitse Karlsruhe gehouden. De machine heeft geen trekker of chauffeur nodig.

Cerescon+1%2Drijige+zelfrijdende+aspergeoogstmachine
© Cereson

Twee jaar geleden introduceerde Cerescon de eerste selectieve aspergeoogstmachine voor witte asperges. De 2-rijige en 3-rijige variant zijn geschikt om respectievelijk tot 35 en 50 hectare te oogsten. Deze machines zijn vooral aantrekkelijk voor grote telers.

Met de nieuwe 1-rijige zelfrijdende oogstmachine richt Cerescon zich ook op de wat kleinere telers. De 1-rijige Sparter kan ongeveer 0,3 hectare per uur oogsten. Met de nieuwe zelftrekkende Sparter worden de oogstkosten per uur tot 70 procent verlaagd ten opzichte van handmatige oogst.

Rupsbanden

Een groot verschil met de meerrijige Sparter is dat deze voorzien is van rupsbanden en autonoom door de rijen kan rijden. Er is nog één persoon achterop de machine nodig om de geoogste asperges in de kratten te verzamelen. Door de compacte afmetingen is op kleine percelen te oogsten met minder verlies van kopakkers. De machine is makkelijk over de weg te vervoeren.

Cerescon zal aankomend aspergeseizoen gebruiken om de nieuwe 1-rijige oogstrobot uitvoerig te demonstreren op diverse percelen in binnen- en buitenland. In 2021 moeten een aantal exemplaren uit de 0-serie in de praktijk actief zijn. De nieuwe variant zal rond de 350.000 euro kosten inclusief de stroomvoorziening. De verkoop van de Sparter start in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Daarna breidt Cerescon uit naar andere Europese landen.

Dubbele steekrobot

De technologie van de unieke ondergrondse detectie met geïntegreerde dubbele steekrobot, zandbedherstel, aspergetransport en plastic handling is in de afgelopen drie seizoenen grondig getest en niet veranderd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer