Aardwarmteproject CLG vraagt faillissement aan

Het aardwarmteproject Californië Lipzig Gielen (CLG) Geothermie heeft faillissement aangevraagd. Het aardwarmteproject in Limburg lag zo'n twee jaar stil na lichte aardbevingen in het gebied.

Aardwarmteproject+CLG+vraagt+faillissement+aan
© LTO GLaskracht

Na de bevingen hebben Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geen herstart toegelaten van de warmtewinning. Uit extern onderzoek is gebleken dat er waarschijnlijk geen relatie bestond tussen de warmtewinning en de aardbeving en dat het risico op herhaling van de bevingen klein is.

Het project leverde sinds 2015 warmte in het tuinbouwgebied Californië bij Venlo. Voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland betreurt het besluit van de overheid om geen fiat te geven aan een herstart van CLG Geothermie. 'Het is helaas weer een ontwikkeling die de energietransitie van de glastuinbouwsector – in Limburg in het bijzonder – een stap terugzet. Geothermie is innovatief, bovengronds zeer compact en een belangrijke basis voor de klimaatneutrale toekomst van de glastuinbouw.'


LLTB-voorzitter Léon Faassen noemt de faillissementsaanvraag meer dan zuur voor de betrokken ondernemers, die hun nek hebben uitgestoken en met deze zeer goed werkende en innovatieve geothermiebron 30 miljoen kubieke meter aardgas per jaar bespaarden. 'Pijnlijk en teleurstellend dat het ministerie geen medewerking verleent aan herstart van de warmtewinning.'


Klimaatakkoord

De glastuinbouwsector is bezig om met de overheid het Klimaatakkoord te vertalen naar een convenant energietransitie 2021-2030. Daarin staan doelen en ambities voor 2030. 'De afgelopen maanden zijn vooral de CO2 -voorziening en de ODE in beeld geweest als randvoorwaarden, die vooralsnog onvoldoende zijn ingevuld door de overheid', aldus Van der Tak. 'Ik hoop niet dat de ontwikkeling van geothermie in dat rijtje terechtkomt. We hebben als glastuinbouw alle opties nodig om uiteindelijk klimaatneutraal te worden.'

De twee kleine aardbevingen in het gebied vonden plaats in augustus en september 2018. SodM stelde al eerder dat na technische onderzoeken en analyses er onvoldoende wetenschappelijke gegevens zijn over de specifieke ondergrondse situatie om risico's voldoende uit te sluiten en de bron opnieuw vrij te geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer