Aardwarmteproject+Californi%C3%AB+blijft+stilliggen
Nieuws
© LTO GLaskracht

Aardwarmteproject Californië blijft stilliggen

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) geeft voorlopig geen toestemming om het aardwarmteproject CLG (Californië Lipzig Gielen) opnieuw op te starten.

Er is in het glastuinbouwgebied Californië vlakbij Venlo volgens SodM nog te veel onzekerheid over mogelijke schade door aardbevingen die worden veroorzaakt door het winnen van aardwarmte. Project CLG is sinds juni 2017 actief. De productie van aardwarmte is gestaakt na twee kleine aardbevingen in augustus en september 2018.

De aardwarmtebron van CLG ligt op korte afstand van aardwarmteproject Californië Wijnen Geothermie. Dit bedrijf heeft afgelopen voorjaar in overleg met SodM ook de productie van energie stilgelegd vanwege de kans op aardbevingen. Probleem met beide projecten is dat de bronnen voor aardwarmte zijn aangelegd in bodemlagen met actieve natuurlijke breuken in de ondergrond.

Technische onderzoeken

Al vanaf het begin geldt dat de geothermiebedrijven alleen onder strenge voorwaarden aardwarmte zouden mogen winnen. SodM stelt dat na technische onderzoeken en analyses er onvoldoende wetenschappelijke gegevens zijn over de specifieke ondergrondse situatie om risico's voldoende uit te sluiten en de bronnen opnieuw vrij te geven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer