Tuinders Klazienaveen waarschijnlijk toch aan geothermie

Glastuinders in Klazienaveen hebben weer zicht op warmtewinning uit de aardbodem. Tullip Energy uit Amsterdam wil twee oude gasputten van de NAM in het Rundedal in Klazienaveen-Noord ombouwen voor de winning van aardwarmte.

Tuinders+Klazienaveen+waarschijnlijk+toch+aan+geothermie
© Eigen Foto

Eerdere pogingen van de tuinbouw in Klazienaveen om zelf naar aardwarmte te boren, strandden op gebrek aan deelnemers onder de tuinders. Gebruik van bestaande putten kan miljoenen schelen in winningskosten.

Zowel de tuinders als provincie Drenthe zien wel heil in de innovatieve wijze van warmtewinning. Hergebruik van oude gaswinningsputten in het Rundedal bij Klazienaveen is niet alleen een stuk goedkoper, maar ook duurzamer dan nieuwe putten boren. Bovendien ligt het risico van de winning nu niet bij de tuinders zelf, wat eerder wel de bedoeling was. Zij worden alleen afnemers van de aardwarmte.

Verklaring

Gedeputeerde Staten hebben zich achter het project geschaard. Zo zijn ze bereid om op termijn (een deel) van opsporingsvergunning voor geothermie ‘Klazienaveen’ over te dragen aan Tullip Exploration and Production. Met de verklaring kan Tullip Energy een aanvraag doen voor de SDE+ subsidie.

Wanneer het project daadwerkelijk van start gaat, is nog niet bekend. Volgens provincie Drenthe is het streven om in 2021 te beginnen met de winning van de aardwarmte. Alleen is de methode die Tullip Energy wil toepassen erg nieuw.

Ook moet uit onderzoek nog blijken of de twee voormalige aardgaswinputten van de NAM wel geschikt zijn als bron voor aardwarmte. Hierin werkt Tullip Energy samen met Shell Geothermal, Energie Beheer Nederland en ZON Participaties.

Blijven bijstoken

De aardwarmte uit de voormalige gasputten zal naar verwachting niet genoeg zijn om alle circa 25 tuinders in Klazienaveen volledig te voorzien in hun energiebehoefte. Ze moeten daarom nog zelf blijven bijstoken. Een deel van de gewonnen warmte wordt waarschijnlijk ook gebruikt voor wijkverwarming.

Bestuurder Cees Ruhé van Glastuinbouw Nederland-afdeling Groningen/Drenthe is in zijn nopjes met het initiatief van Tullip Energy. 'Zij zien er een businessmodel in. Ze bieden de warmte aan, het risico voor het winnen ligt dus bij hen. Voor ons als tuinders vergt het geen grote investeringen en is het duurzamer dan nieuwe putten slaan.'

Belangstelling

Aan tuinderszijde is er ditmaal wel veel belangstelling, stelt Ruhé vast na een consultatieronde. 'Nagenoeg iedereen heeft gezegd te willen intekenen.' Ook gemeente Emmen reageert positief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer