Wiebes laat EBN meebetalen aan aardwarmteprojecten

Energie Beheer Nederland (EBN) gaat geld steken in projecten voor aardwarmte (geothermie). Minister Eric Wiebes (EZK) geeft toestemming voor een risicodragende deelname, meldt hij aan de Tweede Kamer.

Wiebes+laat+EBN+meebetalen+aan+aardwarmteprojecten
© Lé Giesen archief

De Tweede Kamer heeft de afgelopen tijd aangedrongen op een actievere rol van EBN, een zelfstandige onderneming met de Nederlandse Staat als enige aandeelhouder, in geothermieprojecten. Het aanbod van geothermie is nog beperkt en de opschaling vraagt een grote inspanning van marktpartijen. Meer hulp van de overheid is nodig, vindt een Kamermeerderheid.

Wiebes meldt nu dat hij EBN de mogelijkheid geeft om als volwaardig partner mee te doen aan geothermieprojecten. Het overheidsbedrijf mag er de komende vijf jaar 50 miljoen euro aan besteden. Dat wordt ingebracht als eigen vermogen in economisch rendabele projecten.

Invloed op kwaliteit

De minister ziet als voordeel dat EBN zo meer invloed krijgt op de kwaliteit van de geothermieprojecten. Door financiële deelname is er toegang tot alle relevante informatie en kan EBN sturen op technische en financiële risicobeheersing.

'Bij geothermieprojecten is de inbreng van kennis en ervaring juist ook in de opsporingsfase, onder meer bij het boren, van belang. Vooral in deze fase kan verplichte deelname door EBN vanaf de eerste vergunning leiden tot betere keuzes en verlaging van risico's die zich voor kunnen doen gedurende de gehele looptijd van een project', aldus Wiebes.

Na vijf jaar evaluatie

Na vijf jaar beslist het ministerie van EZK op basis van de opgedane ervaringen of financiële deelname van EBN nog steeds 'wenselijk en noodzakelijk' is. Wanneer wordt beslist dat de Staat afziet van deze wettelijke taak, moet EBN de gedane investeringen op de markt verkopen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer