CDA-gedeputeerde: 'Kringlooplandbouw moet concreter'

Het concept kringlooplandbouw moet veel concreter worden gemaakt, stelt de Overijsselse CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum. Volgens hem is kringlooplandbouw tot dusverre te veel een papieren oplossing 'zonder duidelijk verdienmodel voor de boer.'

CDA%2Dgedeputeerde%3A+%27Kringlooplandbouw+moet+concreter%27
© CDA Overijssel

Dat zegt Van Hijum op de eigen website van de Overijsselse CDA-afdeling. Hij vindt dat het landelijke CDA meer moet opkomen voor het belang van de agrarische sector voor de economie, aangezien deze goed is voor 8 procent van de banen in Nederland.

'Dat zijn niet alleen de boeren, maar ook toeleveranciers en verwerkende bedrijven. Daarnaast leveren onze maakbedrijven machines en innovatieve technologie voor de sector. We kunnen niet terug naar een moestuineconomie, hoe graag sommigen dat misschien ook willen.'


10 miljard mensen

Volgens de gedeputeerde heeft de wereld de Nederlandse agrofoodsector hard nodig om in 2050 10 miljard mensen te kunnen voeden. De aanvankelijke veroordeling van het CDA van de export van landbouwproducten in het rapport 'Zij aan zij', waarin het CDA het gewenste toekomstperspectief voor ons land schetst, noemt hij 'niet gelukkig'.

'Export is geen probleem maar een kans; de voedselvoorziening is georganiseerd in Europese en mondiale ketens. We moeten ons richten op de ecologische voetafdruk. We hebben de kennis én de oplossingen om de landbouw verder te verduurzamen.'

Wel stelt Van Hijum dat een verdere verduurzaming niet vrijblijvend is. Producten moeten veilig, gezond en duurzaam zijn en de vervuiling van grond, water en lucht moet verder omlaag ondanks de stappen die al zijn gezet. 'En we moeten naar een beter bodemleven en herstel van de biodiversiteit. Ik geloof er heilig in dat wij dat kunnen.'


Frustraties door zwabberbeleid

De gedeputeerde proeft bij boeren, zeker bij de jongere generatie, de wil om te verduurzamen. Steeds meer boeren sluiten zich volgens hem aan bij keurmerken als On the way to PlanetProof en Beter Leven. 'Zij doen meer dan hun wettelijke plicht om goede en verantwoorde producten op de markt te brengen in ruil voor een iets hogere productprijs. Maar boeren eisen ook een realistisch perspectief van de politiek en raken gefrustreerd van zwabberbeleid.'

Het betekent volgens Van Hijum onder meer dat het concept kringlooplandbouw veel concreter moet worden gemaakt. 'Het is tot dusverre te veel een papieren oplossing zonder duidelijk verdienmodel voor de boer. Mijn collega Gert-Harm ten Bolscher (landbouwgedeputeerde in Overijssel) wil ook niets liever en steunt diverse proefprojecten bij bedrijven. Denk aan gebiedsgerichte vergoedingen voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer, maar ook aan precisielandbouw met drones en sensoren.'


Eiwitrijke gewassen

Voorts pleit de gedeputeerde om de productie van eitwitrijke gewassen dichter bij huis te organiseren. 'We hebben een topbedrijf als Vivera in Holten dat vleesvervangende producten op de markt brengt. En het internationale bedrijf Beyond Meat gaat vanuit Enschede dezelfde groeimarkt bedienen. Het zou, ook geopolitiek gezien, goed zijn om de productie van grondstoffen dichter bij huis te organiseren en de teelt van eiwitrijke gewassen op nationale en Europese schaal een impuls te geven. Juist als we zelf meer duurzaam willen produceren, moeten we ook zuinig zijn op goede landbouwgrond.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer