Zeer+selectief+kersen+plukken
Column
© Maartje van Berkel

Zeer selectief kersen plukken

Soms zie ik door de bomen het bos niet meer en dat is op zich al bijzonder voor een boomkweker. Elke week verschijnen er nieuwe resultaten van onderzoeken en studies met niet zelden tegenstrijdige uitkomsten.

Los van de zweem van 'wiens brood men eet, diens woord men spreekt' die rond veel van de onderzoeken hangt, vindt er op allerlei niveaus een hoge mate van 'cherry picking' plaats.

Elke actiegroep, elk medium en elke journalist haalt er argumenten uit om voor het eigen, vaak politieke, karretje te spannen. Uitkomsten van verschillende onderzoeken worden met de nodige creativiteit aan elkaar geknipt en geplakt om tot de gewenste onderbouwing voor het eigen standpunt te komen en de agrarische sector vaak negatief te framen.

Vervolgens roeptoetert elke club zijn eigen collage van 'feiten' de wereld in via sociale en minder sociale media, met als gevolg dat er nog meer onzekerheid, frustratie en gevoel van ongelijkheid ontstaan. Dit roept negatieve emoties op bij alle betrokken partijen. Dit is wat ik steeds vaker zie en wat mij grote zorgen baart.

Uitkomsten van verschillende onderzoeken worden met de nodige creativiteit aan elkaar geknipt en geplakt

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Op deze manier wordt het draagvlak voor en het vertrouwen in deze onderzoeken volledig ondermijnd. En dan heb ik het nog niet eens gehad over al die burgers die hun eigen 'research' via Google net zo waardevol vinden als wetenschappelijke onderzoeken.

Onderzoek moet onafhankelijk en deskundig gebeuren en uitkomsten moeten in hun context worden gezien. Alleen de mooiste, rijpste en zoetste kersen plukken, moet voorbehouden blijven aan de fruittelers onder ons.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer