Voermaatregel+Schouten+is+terecht+van+tafel
Column
© Maartje van Berkel

Voermaatregel Schouten is terecht van tafel

De door ons fel bekritiseerde voermaatregel is van tafel. Dat heeft echter heel wat voeten in de aarde gehad. LTO heeft hiervoor haar uiterste best gedaan. Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost, maar uiteindelijk is het dan allemaal niet voor niets geweest.

In een laatste, ultieme poging deze draconische maatregel van tafel te krijgen, die voor ons symbool staat voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving, hebben we ons dinsdag schriftelijk tot landbouwminister Carola Schouten gewend. Nogmaals hebben we benadrukt dat deze maatregel tot veel frustratie in de sector en dus bij onze achterban leidt en geen verband houdt met de realiteit. Lang leek deze boodschap aan dovemansoren gericht, maar woensdag kwam dan toch na koortsachtig overleg het verlossende woord. De maatregel gaat van tafel.

Uiteraard ben ik op de eerste plaats blij voor al die boeren die dit zwaard van Damocles zien verdwijnen. Maar ik ben ook blij dat we de minister eindelijk hebben weten te overtuigen dat deze maatregel feitelijk niks oplost.

Mensen mogen best iets van ons verwachten, maar wil je iets bereiken, dan zul je dat samen en in goed overleg moeten doen. De sector is bereid stappen te zetten om tot een reductie van stikstof te komen, maar wel op een manier die aansluit bij de praktijk en bij de gezondheid van onze dieren.

Als LTO blijven we ervan overtuigd dat oplossingen worden gevonden aan de onderhandelingstafel

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Als LTO blijven we ervan overtuigd dat oplossingen worden gevonden aan de onderhandelingstafel. Daar mag soms best met de vuist op worden geslagen, maar dan wel zonder te polariseren. We moeten ons als sector niet uit elkaar laten spelen, maar op een fatsoenlijke manier samenwerken. Daarvoor moeten we elkaar met vertrouwen en openheid tegemoet treden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  50 %
 • Zaterdag
  15° / 6°
  60 %
Meer weer