Van Boer tot bord

Volgens de Europese Green Deal moet de Europese Unie in 2050 klimaatneutraal. Alle sectoren moeten bijdragen, maar de plannen voor de landbouw zijn wel héél ambitieus. In de 'Farm to Fork-strategie' dicteert Brussel haar eisen voor de sector.

Van+Boer+tot+bord
© Maartje van Berkel

In 2030 moet een kwart van alle landbouwgrond in de EU biologisch zijn. De hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen moet gehalveerd en in tien jaar tijd moet het gebruik van kunstmest met 20 procent dalen. Dat is nog maar een greep uit het volledige maatregelenpakket.

Als LTO hebben we aangegeven dat we al een grote bijdrage leveren en dat we best meer willen doen, op voorwaarde dat het ons mogelijk wordt gemaakt. Maar goed onderbouwd beleid en een eerlijke vergoeding, daar ontbreekt het nu net aan. Dit bleek ook tijdens calls die ik had met de Europese Commissie. De Eurocommissarissen leken onvermurwbaar en gaven geen millimeter toe op de doelstellingen. Bizar, zeker als je bedenkt dat er nog geen beoordeling van de effecten heeft plaatsgevonden!

Verduurzaming vindt plaats op het land, in de stal en in de kas. Zonder aansluiting bij de praktijk werken de voorstellen niet. De commissie moet écht aan de slag om de landbouwsector mee te krijgen. Verduurzaming biedt kansen, maar niet-onderbouwde voorstellen van bovenaf opleggen, dat werkt niet.

Verduurzaming biedt kansen, maar niet-onderbouwde voorstellen van bovenaf opleggen werkt niet

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Mijn oproep naar de commissie is: luister naar boeren, kijk wat er in de praktijk allemaal al gebeurt! De komende tijd zullen we als LTO maximaal inzetten op gesprekken met beleidsmakers. In Brussel, maar ook op de bedrijven in Nederland, zodat ze met eigen ogen kunnen zien dat echte innovatie en verduurzaming niet vanachter een bureau in Brussel komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer