Leghennensaldo+10+procent+omhoog
Nieuws
© Twan Wiermans

Leghennensaldo 10 procent omhoog

Leghennenhouders kunnen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Wageningen Livestock Research heeft de verwachtte bedrijfssaldo's voor de komende tien jaar met 10 procent verhoogd. De saldoverwachting voor vleeskuikenbedrijven voor de lange termijn zijn juist met 6 procent naar beneden bijgesteld ten opzichte van vorig jaar.

Wageningen Livestock Research maakt jaarlijks inschattingen voor de lange termijn, voor grofweg het komende decennium. De verwachtingen komen tot stand in overleg met sectordeskundigen van banken, accountantsbureaus en diverse verenigingen.

De sectordeskundigen verwachten dat leghennenhouders de komende tien jaar zullen profiteren van hogere prijzen voor de eieren. De onderzoekers verwachten dat de prijs van scharreleieren met 0,2 cent per ei zal stijgen, die van scharreleieren met het Beter Leven Keurmerk met 0,4 cent per ei en vrije uitloopeieren met 0,25 cent per ei. De prijs voor biologische eieren zal min of meer gelijk blijven, is de verwachting.De onderzoekers verwachten verder dat de kostprijs voor biologische leghennen zal toenemen. 'Dat komt door strengere Europese regels voor de biologische leghennensector', licht onderzoeker Izak Vermeij van Wageningen Livestock Research toe. 'Zo mag de overdekte uitloop niet meer meetellen als staloppervlak bij het bepalen van dieraantallen. Daarnaast komt er een wachttermijn bij gebruik van diergeneesmiddelen en antiparasitaire middelen. Ook moet biologisch voer meer uit de regio worden gehaald.'

De nieuwe regels gaan waarschijnlijk per 2021 in, al wordt er nog gelobbyd over uitstel. Ondanks de hogere kostprijs en de gelijkblijvende prijs voor biologische eieren wordt er toch een hoger saldo verwacht. Dat komt vooral doordat biologische leghennenhouders betere technische resultaten zullen boeken. Het saldo voor biologische leghennen is met 0,5 euro per hen per ronde naar boven bijgesteld.


Vleeskuikens lager saldo

De prognoses voor vleeskuikens zijn juist naar beneden bijgesteld. In 2019 lag de langetermijnprognose nog op 37,7 euro per vierkante meter per jaar. Dat is nu 35,2 euro per vierkante meter per jaar. Vermeij: 'Er komt meer druk op de markt te staan. Dat komt vooral door uitbreiding van het aantal vleeskuikens in Oost-Europa.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer