De Hoeve en Westfort starten project 'Verlichte varkens'

Varkenshouderijbedrijf De Hoeve en slachterij Westfort zijn onlangs het project 'Verlichte varkens' gestart. Bij het project wordt licht geïntegreerd in een diervriendelijke, duurzame veehouderij zoals de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) die voorstaat.

De+Hoeve+en+Westfort+starten+project+%27Verlichte+varkens%27
© Varkens.nl

Het doel van het project 'Verlichte varkens' is tweeërlei. Enerzijds moet het de fundamentele kennis over de impact van licht op het welzijn en de prestaties van varkens vergroten. Nieuwe inzichten op dat vlak moeten leiden tot nieuwe, aangepaste lichtconcepten. Het onderzoek hiernaar wordt uitgevoerd op De Hoeve van KDV-deelnemer Hans Verhoeven in Valkenswaard.

In de zoektocht naar duurzame varkenshouderijsystemen is kunstmatig licht grotendeels buiten beschouwing gelaten, motiveert KDV het project. Licht heeft een grote invloed op de productie en het welzijn van dieren, terwijl kennis hierover beperkt is.


Waardevol voor varkenshouderij

Daarnaast zijn nieuwe ontwikkelingen op het gebied van lichtbronnen en technologie in potentie waardevol voor de varkenshouderij.

De focus ligt binnen het project op lichtfactoren zoals lichtintensiteit en kleurenspectrum. KDV verwacht dat het project leidt tot een innovatief lichtconcept met gecontroleerde en afstelbare verlichting, die te integreren is in standaard monitoringsystemen.


Project 'Enlighted pigs'

Het project 'Verlichte varkens' is onderdeel van het Wageningse project 'Enlighted Pigs' dat onder leiding staat van Eddie Bokkers van de groep Dierlijke Productiesystemen van Wageningen University & Research. Het project 'Enlighted Pigs' startte in augustus 2020 en heeft een looptijd van vier jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer