Antibioticavrij varkensvlees Nederland gewild in Italië

Het aantal bedrijven dat varkensvlees met de Antibioticavrij Leven Garantie (ALG) verkoopt, is in 2019 gegroeid. Vooral in Italië neemt het aantal klanten snel toe, meldt Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV), waarvan ALG onderdeel is.

Antibioticavrij+varkensvlees+Nederland+gewild+in+Itali%C3%AB
© Twan Wiermans

Bij KDV zijn 315 varkensbedrijven aangesloten, waarvan zo'n 120 doen aan individuele dierregistratie. Die groep levert wekelijks zo'n tienduizend dieren voor de ALG-keten. Ruim driekwart daarvan heeft ook daadwerkelijk geen antibioticabehandeling ondergaan en wordt als 'vrij' afgezet.

Het 'vrij zijn van antibiotica' gebruiken afnemers van ALG-vlees in de communicatie richting consumenten. De Italiaanse vleeswarenproducent Beretta zet bijvoorbeeld zo hun 'puro Beretta' vleeswarenlijn in de markt, geeft Jaap de Wit van slachterij Westfort aan. Daar worden alle KDV-varkens geslacht.

Italiaans bezoek

Drie Italiaanse afnemers van ALG-vlees brachten in 2019 een bezoek aan Nederland. In drie dagen bezochten zij meerdere varkenshouderijen, de slachterij en verwerkingslocatie. 'We hadden verwacht de afzet van antibioticavrij varkensvlees in Nederland te vinden, maar Italië is daar voortvarender mee', weet De Wit.

KDV wil in 2020 de verkoop van varkensvlees met de Antibioticavrij Leven Garantie verder uitbreiden. De Wit verwacht dat de afzetgroei verder doorzet. 'Vanuit Italië is echt vraag.' En daarnaast wordt het aantal deelnemers aan ALG verder opgeschaald. 'Met individuele dierregistratie hebben we de hele keten steeds beter in beeld en daarin zitten nieuwe kansen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer