KDV%2B+varkens+binnenkort+allemaal+gechipt
Nieuws
© COV

KDV+ varkens binnenkort allemaal gechipt

Alle vleesvarkens binnen het Antibioticavrij Leven-concept van Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV+) zijn binnenkort individueel herkenbaar via een chip in het oormerk.

De RFID-oormerken geven varkenshouders en slachterij Westfort gedetailleerde informatie over de ontwikkeling van elk individueel dier. De techniek achter de nieuwe oormerken is de afgelopen tijd uitvoerig en met succes getest op vijf varkensbedrijven. De oormerken en app worden de komende weken eerst verder getest bij twintig varkenshouders.

Vervolgens wordt er in 2017 opgeschaald bij de overige KDV deelnemers, die deelnemen aan het Antibioticavrij Leven-concept.

Innovatief

Volgens Jaap de Wit jr. (Westfort / KDV) is dit Smart-Farming project een uitgelezen voorbeeld hoe je als keten innovatief bent en relevant blijft: 'De marktwaarde per varken kan tientallen euro's per dier gaan verschillen.'

Voor boeren is het interessant om de ontwikkeling van elk dier apart te kunnen analyseren, schetst De Wit jr. 'Die informatie kunnen wij straks terugkoppelen aan onze leveranciers, de varkensboeren.' Tijdens de slacht is 95 tot 98 procent van de oormerken nog aanwezig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  95 %
Meer weer