Topconcept KDV zit in de lift

Het aantal varkenshouders dat levert in het topsegment KDV+ van Keten Duurzaam Varkensvlees is in 2015 verdubbeld naar tachtig. Inmiddels zijn het er bijna honderd en belevert KDV+ zeven retailers.

Topconcept+KDV+zit+in+de+lift
© De Snuitgeverij

Dat staat in het KDV-jaarverslag over 2015. Ook het in gebruik nemen van een nieuwe slachterij in IJsselstein is een hoogtepunt.

Bij deelname aan KDV+ lopen de kosten op, vooral door de ruimte-eis van 1 vierkante meter per vleesvarken. 'Verder is het een kwestie van aanpassingen in het management en de voeding', stelt KDV-bestuurslid en varkenshouder Hans Verhoeven. 'Ook dien je varkens te leveren die voldoen aan de slachterijeisen. Bij KDV+ kan de toeslag dan oplopen tot 20 cent per kilo.'

Duurzaamheid

De meeste KDV-deelnemers, ruim tweehonderd, leveren standaard KDV-varkens. Samen presteren ze goed op duurzaamheid en andere thema's.

In 2015 is het energieverbruik op de bedrijven met gemiddeld ruim 20 procent verlaagd. Alle soja in het varkensvoer is duurzaam geteeld en er zijn projecten gestart: het houden van varkens met lange staarten, het verbeteren van de vleessmaak door luzerne te verstrekken en een andere eindbeer in te zetten.

Antibiotica

Het antibioticagebruik is bij de KDV-boeren sterk verminderd. In 2015 zetten ze 95 procent minder in dan in 2009. KDV gaat het vlees van varkens die geen antibiotica hebben gehad, in 2016 apart verwaarden. 'Voldoen aan de antibiotica-eisen is een uitdaging, maar haalbaar. Goede coaching helpt en levert varkenshouders betere resultaten op.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer