KDV op zoek naar smakelijkste beer

Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) startte in juli van dit jaar samen met fokkerijorganisatie PIC een geneticaproject. De belangrijkste vraag waar KDV antwoord op wil is: wat is de lekkerste berenlijn?

KDV+op+zoek+naar+smakelijkste+beer
© De Snuitgeverij

De pilot draait op acht varkenshouderijbedrijven. De zeugen op de deelnemende boerderijen zijn ingedeeld in drie groepen: de eerste groep is geïnsemineerd met de PIC 408G. Bij de tweede groep is de PIC 280 gebruikt en de derde groep is geïnsemineerd met de PIC 337.

Drie berenlijnen

Doel van de pilot is om zoveel mogelijk informatie in te winnen over de drie verschillende berenlijnen. Hoe doen de biggen het qua groei? Wat is de spier- en spekdikte? Hoe staat het met de kwaliteit van het vlees, de kleur en de pH?

'Maar de belangrijkste vraag waar we antwoord op hopen te krijgen, is: welke berenlijn zorgt voor het lekkerste varkensvlees qua smaak en malsheid?', schrijft boerderijcoach Trudy van der Ven.

RFID-chips

Voor het onderzoek maakt KDV gebruik van RFID-chips. Die hebben in 2017 binnen de KDV-keten al bewezen dat daarmee het varken van geboorte tot slacht is te volgen.

De pilot vindt ook plaats op praktijkbedrijven, geeft Van der Ven aan. 'Als namelijk blijkt dat de ene berenlijn inderdaad smaakvoller varkensvlees oplevert dan de andere, dan moet de situatie op elke KDV-boerderij zonder al te veel aanpassingen zijn te realiseren.'

Beste smaak

KDV verwacht in 2019 in totaal zo’n 1.500 varkens die deelnemen aan deze geneticatest in de slachterij te hebben (vijfhonderd per berenlijn).

Via de RFID-chips wordt van elk individueel varken de geschiedenis uitgelezen, van geboortedatum tot genetica van de vader en moeder en eventueel antibioticagebruik. Aan de slachtlijn wordt daar informatie omtrent kwaliteit, groei, spier- en spekdikte en typering aan toegevoegd.

De pilot wordt afgesloten met een consumententest. Die moet uitwijzen welke berenlijn het smakelijkste vlees geeft en waarmee KDV zich kan onderscheiden in de markt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer