Twee landen voldoen aan EU-verbod couperen

Ondanks het feit dat er al meer dan twintig jaar een EU-richtlijn tegen het couperen van varkensstaarten is, hebben tot nu toe slechts twee landen dat daadwerkelijk verboden. Dat schrijft de Europese Commissie als antwoord op schriftelijke vragen van de Zweedse liberale Europarlementariër Frederic Federley.

Twee+landen+voldoen+aan+EU%2Dverbod+couperen
© Twan Wiermans

Federley vroeg eerder dit jaar welke landen voldoende actieplannen hebben voor naleving van het verbod op het routinematig couperen van staarten. Behalve de verbodslanden Finland en Zweden hebben alle andere EU-landen actieplannen bij de commissie ingediend, maar daarvan is nog niets in praktijk gebracht, behalve in Denemarken.

Het couperen van de staart wordt door veel varkensfokkers toegepast om bijt- en stressproblemen te voorkomen. Deze praktijk werd verboden door een EU-richtlijn die minimumnormen vastlegde voor dierenwelzijn en bescherming van varkens, waaronder een verbod op het routinematig couperen. De richtlijn bepaalt ook dat varkensfokkers in plaats daarvan opties moeten onderzoeken om staartbijten te voorkomen, onder meer door de huisvesting en leefruimte van dieren te verbeteren.


Meer maatregelen

Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt tegen de Europese nieuwssite Euractiv dat de commissie de EU-landen met adviezen ondersteunt en dat zij verdere maatregelen voorbereidt om de praktijk van het couperen terug te dringen. De Europese Commissie heeft in de boer-tot-bordstrategie belooft de dierenwelzijnswetgeving te herzien en de handhaving ervan te vergemakkelijken.

Europarlementariër Federley noemt de beantwoording vanuit de Europese Commissie onvoldoende. 'Het is te weinig en veel te laat. Dat de commissie denkt dat een herinneringsmailtje voldoende is om deze onfatsoenlijke omgang met dieren te stoppen, is bijna lachwekkend', zegt hij. Volgens de Europarlementariër moet de commissie optreden tegen landen die zich niet aan de regels houden.

In Nederland is het couperen van varkensstaarten verboden per 2030. Op dit moment wordt het couperen gedoogd, mits de varkenshouder kan aantonen dat het op zijn bedrijf noodzakelijk is. Op deze manier kan elk bedrijf op zijn eigen snelheid toewerken naar het stoppen met couperen en daar ook de benodigde investeringen voor doen. Biologische varkensbedrijven couperen niet.


Redenen om te couperen

Gebrek aan afleiding en stimulatie in drukke omstandigheden en beperkte ruimte leiden tot stress en bijtgedrag, onder meer gericht op de staarten van hokgenoten. Zonder in te grijpen, kunnen varkens elkaar tot bloedens toe verwonden en is er kans op ernstige infecties aan de achterhand. Het routinematig couperen van de staart wordt door veel varkenshouders toegepast om deze bijt- en stressproblemen te voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer