Welzijnscheck staartbijten in de loop van 2020 uitgerold

Om het risico op staartbijten te beoordelen, ontwikkelde Nederland de welzijnscheck. Deze wordt in de loop van dit jaar ingevoerd.

Welzijnscheck+staartbijten+in+de+loop+van+2020+uitgerold
© Twan Wiermans

Netwerkgroep 'intacte staarten' (zeven gangbare en een biologische varkenshouder) doet sinds eind 2018 ervaring op met de welzijnscheck. Iedere deelnemer doet dat in zijn eigen tempo en op eigen schaal. De ervaringen op die bedrijven zijn wisselend: er zijn bedrijven waar het goed gaat, maar er zijn er ook waar dat niet het geval is.

'Hoger doel van het stoppen is een structureel beter dierenwelzijn en mogelijk betere diergezondheid', zegt Mark Vossen, POV-portefeuillehouder dierenwelzijn. 'Elk bedrijf is uniek, maar ook elk hok. De spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen, waardoor staartbijten begint, is nooit dezelfde. Dat maakt het houden van varkens met intacte staarten enorm complex.'

De welzijnscheck is een praktische, integrale beoordeling aan de hand waarvan bedrijven het welzijn en de gezondheid van varkens stapsgewijs naar een hoger niveau kunnen tillen. Andere lidstaten, waaronder Denemarken en België, werken al langer met een verplichte risicobeoordeling.

Niet eenvoudig

De ervaringen die Nederland opdoet met het houden van varkens met intacte staarten, zijn conform aan dat in de andere landen in Noordwest-Europa. Staartbijten is een complex probleem en komt op veel varkensbedrijven voor. Ook in Zweden en Finland, waar al een aantal jaren niet wordt gecoupeerd en vaak als het ultieme voorbeeld wordt opgevoerd.

Staartcouperen is sinds 1991 officieel verboden in de Europese Unie (EU). Dat is jaren gedoogd, maar de unie scherpt het toezicht aan. De EU wil dat er over doorgaan met couperen beter en meer verantwoording wordt afgelegd. Couperen gebeurt op dit moment nog in 26 van de 28 EU-lidstaten.

De Europese Unie maande in 2017 onder andere Nederland tot meer actie. Voor landbouwminister Carola Schouten was dat aanleiding om 2030 als einddatum te stellen voor staartcouperen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer