Europese+dierenartsen+pleiten+voor+stoppen+couperen
Nieuws
© Twan Wiermans

Europese dierenartsen pleiten voor stoppen couperen

De Europese koepel van dierenartsen (FVE) en de Europese organisatie voor varkens gezondheidsmanagement (EAPMH) noemen het de hoogste tijd om te stoppen met het couperen van varkensstaarten.

Verder pleiten de organisaties voor meer oog en aandacht voor het welzijn van het varken op het varkensbedrijf. 'Varkens zijn levende wezens die zich bewust zijn van pijn en lijden en die aandacht en respect verdienen.'


Volgens FVE en EAPMH spelen dierenartsen een cruciale rol bij het beoordelen van de risico's op staartbijten en bij het opstellen van een effectief actieplan om staartbijten te voorkomen. De extra kosten die nodig zijn om staartbijten te voorkomen, zou de markt voor zijn rekening moeten nemen.

Gelijk speelveld

Een hoge diergezondheid en dierenwelzijn verdienen meer waardering, menen FVE en EAPMH. Tot slot pleiten de organisaties voor een gelijk speelveld, waarbij er een ban komt op import van van varkens of varkensvlees van gecoupeerde dieren. Het standpunt van de FVE en EAPMH is niet nieuw. In 2017 hield de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) eenzelfde pleidooi.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer