Barth-Misset Fonds strijdt voor verbeteren dierenwelzijn

Alternatieven voor fysieke ingrepen bij landbouwdieren kunnen op financiële steun rekenen van het Barth-Misset Fonds. 'We gaan 150.000 euro beschikbaar stellen voor diervriendelijke alternatieven', zegt secretaris Else de Jonge.

Barth%2DMisset+Fonds+strijdt+voor+verbeteren+dierenwelzijn
© Twan Wiermans

Hoelang bestaat het Barth-Misset Fonds en wat is jullie missie?

'Het fonds, genoemd naar de erflaters filosoof Else Barth en econoom Henk Misset, is opgericht in 2015. Na een opstartfase financieren we sinds 2018 projecten die het welzijn van dieren in de intensieve veehouderij verbeteren. Daarnaast organiseren we excursies en thematische seminars waar allerlei betrokkenen met elkaar in gesprek gaan.'

Veel dieren moeten fysieke ingrepen ondergaan die vooral bedoeld zijn om grootschalige productie te vergemakkelijken

Else de Jonge, secretaris van het Barth-Misset Fonds

Wat hebben jullie in de afgelopen jaren bereikt?

'We zijn nog maar kort actief en verandering gaat doorgaans traag, maar er lopen nu acht projecten die door ons (mee)gefinancierd worden. Ons vorige thema was transport. We hebben bijvoorbeeld bijdragen toegezegd aan een mobiele slachtplek voor kippen en één voor varkens.

'Eyes on Animals heeft met geld van ons diverse concrete verbeteringen weten te realiseren op het gebied van hittestress tijdens transport. Zij organiseren dit voorjaar ook een door ons meegefinancierd congres over best practices bij transport.'

Jullie nieuwe thema is het maakbare dier. Wat houdt dit thema in?

'De benaming is uiteraard ietwat ironisch, want wij willen juist de vermeende maakbaarheid van dieren ter discussie stellen.

'In de intensieve veehouderij ondergaan veel dieren fysieke ingrepen die vooral bedoeld zijn om grootschalige productie te vergemakkelijken. Denk aan staarten couperen, oormerken, wegschroeien van snavels, onthoornen van koeien, maar ook aan het fokken op voor de productie gunstige eigenschappen en aan genetische aanpassingen.

'Wij willen graag projecten steunen die met innovatieve, diervriendelijke(r) alternatieven voor deze praktijken komen.'

Aan wat voor projecten zitten jullie te denken?

'Elk voorstel voor een alternatief dat zo'n ingreep kan verfijnen, verminderen of overbodig maken, bekijken we met veel belangstelling.'

Kunnen er ook andere aanvragen worden ingediend?

'Zeker. Wel is het zo dat we aanvragen die onder het jaarthema vallen, bij gelijke geschiktheid de voorkeur geven. Maar een vooraanvraag indienen is geen enorme klus, dus ik zou iedereen met een goed idee voor verbetering van dierenwelzijn in de intensieve veehouderij willen aanmoedigen het erop te wagen. De vooraanvraag sluit op 17 februari. Vooraanvragen kunnen worden ingediend via onze website.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer